Искаме документи от общината и през смартфон

Община Панагюрище е сред първите, предприели действия за активно въвеждане на електронни услуги за гражданите през смартфон. Списъкът с 52-те общини е разработен като активни линкове и може да се открие тук https://auslugi.com/public/.

В портала на нашата община са посочени 21 документа, които могат да бъдат заявени през телефона (или компютъра), без да е необходимо да се ходи до администрацията. Сред тях са удостоверения за семейно състояние, за наследници, актове, документи, свързани с изграждането на обекти на общински земи, категоризиране на заведения, удостоверения за стаж, трудов доход и пр. Активни са опциите за информация към всеки документ, формуляр на заявление или молба, посочени са сроковете за подаване на заявленията и за получаването им, таксата и начините за заплащане на услугата..

Реклами

Създател на платформата е компанията Evrotrust Technologies, която е доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги. Дружеството осигурява мобилно приложение за е-идентификация, е-подпис и препоръчана е-поща изцяло по дигитален път. Първа от общините е Бургас, както и Банско, Козлодуй, Сандански, Разград, Враца, Троян, Кърджали, Карлово, Севлиево и други. Според експертите по време на извънредното положение заради коронавируса са наблюдавали петкратен ръст на регистрациите и броя сваляния на мобилното приложение, както и десетократно увеличение на е-подписите през апликацията.

Идеята е да се предоставят услуги на гражданите и бизнеса чрез отдалечена e-идентификация и посредством е-подписи на документи през мобилния телефон, като се спестява досадното ходене до администрацията и хабене на хартия.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.