90 % от предприятията ще продължат работа след пандемията

През май Националният статистически институт проведе за втори път кратко бизнес изследване сред нефинансовите предприятия. Целта на изследването е да предоставя на обществото информация за ефекта на извънредното положение, свързано с COVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната.

57.6% от предприятията в страната са имали намаление на приходите през април т.г. в сравнение с март по причина на коронаепидемията, сочат резултатите от проведената от НСИ анкета. 32.1% са посочили, че не са имали промяна, а за 9.2% е имало увеличение.

Реклами

67.9% от предприятията в дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са имали спад в приходите от продажби. За индустрията този процент е 55.8%, за строителството – 43.2%, а за дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ – съответно 67.3%. Освобождаване или съкращаване на хора са предприели 18.5%.

Изследването е проведено през май т.г. и в този месец анкетираните са декларирали, че в 90 % ще продължат настоящата си дейност, 6.8%, от тях ще преустановят временно, а 1.6%, че ще прекратят дейността си.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.