Бащата на детските градини

Първи юни – ден на детето

Лушка Караянева

Навсякъде по света на децата се гледа като на утрешно поколение. Те са и надежда, и упование, и грижа за милиони родители, педиатри, педагози и възпитатели.

Може би имат право онези романтици, които твърдят, че ако всяка държава предостави управлението си в детските ръце няма да има подпалвачи на война и ще бъде осигурен истински мир за цялото човечество. Но не по-малко прави са и реалистите, които съветват да не се избързва, защото детето не би могло да направи нищо, докато не е подготвено, а дотогава то ще отрасне като нас и ще се променя като нас, които предполага се, му мислим доброто и се стараем то да го постигне.

Затова трябва да оставим децата да изживеят детството си. Тяхната работа е да играят, да карат велосипед, да играят с топка, да мечтаят, да изпълняват каквото им се казва и да наблюдават всичко онова, което се върши за тях. Докато задача над задачите за нас възрастните е да отгледаме и да възпитаваме децата си така, че от най-ранна възраст да почнат да разсъждават като вярно мислещи същества, да обикнат правдата, красотата и свободата. Да се приучат да творят и да бъдат полезни на себе си и на околните. Важна задача е децата да растат сред свои връстници, за да се социализират.

Фридрих Фрьобел

Основател на детските градини е Фридрих Фрьобел, роден преди 238 години в Германия. Неговият призив е бил: „Да оставим децата да живеят живота си.” Този негов призив и до днес се пренебрегва. В много страни по света децата живеят в условия на война, кризи, преследвания и глад.

През целия си живот Фрьобел е работил за създаване на условия за хармонично развитие на всички деца. Той е въвел понятието „детска градина” – място, където децата правят първи стъпки към опознаването на живота и света.

Фридрих Фрьобел се ражда в семейството на строг пуритански пастор, където прекарва нерадостно детство. Учи в Йена, но прекъсва образованието си и започва да работи като частен учител в семейството на един благородник във Франкфурт на Майн. Свързва се с Хайнрих Песталоци – виден педагог и набира опит в областта на педагогиката, който по-късно допълва и обогатява със следването си в Гьотинген и в Берлин. След като се завръща в родното си място – Тюрингия – основава през 1816 година в Гризхайм първото детско заведение, в което възпитава шест момченца.

Неговите дела за тогавашното време са били свързани с коренни преобразования. Той искал да възпитава свободни хора. Целта му била децата да получат общо образование при условия за хармонично развитие.

Характерна черта за педагогическите схващания на Фрьобер е идеята за правото на възпитание и образование за всички, независимо от принадлежността към дадена класа или съсловие. Училището, уредено от него, следвало програма, която би могла да послужи за пример на всяка общообразователна система.

Детската педагогика на Фрьобер се основава на неговата теория за играта. Той смята, че и у най-малкото дете действа инстинктът за творчество. Детето се интересува от заобикалящата го среда, то иска да участва в живото на възрастните, да се държи и действа като тях. Затова правилното детско възпитание трябва да „произлиза от действието и да се основава на действието”. То трябва да започва във и със играта, тъй като тя е „прозорец към света” и е най-подходящото „средство за развитие на душевността” – и то от най-ранна възраст. В детството се крие „изворът” на човешкото развитие. Това се постига само тогава, когато детето твори в дългия и бавен процес на опознаване на действителността. Или: това, което човек се стреми да сътвори, това той и опознава.

Тази връзка между нагледност и действие е служила на Фрьобел като ръководство и при създаване на детските играчки. Той се е стремил да изобрети такива играчки, които предоставят богати възможности за творчество от страна на децата и затова са универсално приложими. Нито една играчка не бива да се дава на детето в готов вид. Всичко в нея трябва да предразполага детето да създаде само условия за своята игра, да променя и преработва материала. По този начин играчките ще обогатят представите на децата за света и така децата ще опознаят функциите и употребата на предметите.

Детските играчки трябва да възбуждат фантазията, да развиват сръчността на децата, тяхното внимание и способността им да се концентрират, а също така трябва да ги подготвят за социалното общуване между хората.

Реклами

За да отговори на изискванията на всеки етап от детското развитие, Фрьобел предлага играчки за по-прости и по-сложни детски игри. Той създава цяла система от степенувани по сложност играчки и занимания. Подбира игри с различна трудност: кубове, игри за построяване, игри с песни, думи, цветове или срички, игри за наблюдение, сравнение или познание, игри за движение и изпълнение, много от които са се запазили и се играят и до днес. Фрьобел създава главните детски играчки: куба, цилиндъра и топката, които и до днес са основни елементи на всяка мисловна игра.

През 1835 година Фрьобел открива в Бланкенбург „заведение за игри и занимания”, където възпитателите въвеждат новите играчки от дърво. През 1840 година в Бланкенбург е основана първата „обща немска детска градина.” През следващите десетилетия в цяла Германия се създават подобни детски заведения. Но през 1851 година Пруското правителство забранява дейността на Фрьобел, която включва атеистично възпитание на младежта. Учебни заведения, създадени по фрьобелски образец не могат да съществуват.

Дълбоко засегнат от този удар, нанесен му от „Закон за забрана на професията”, Фрьобел умира на 21 юни 1852 година.

Когато Германия беше разделена на две държави – ГДР и ФРГ, този закон остава в сила във Федералната република, а в същото време до падането на Стената в ГДР, 92% от децата между 4 и 6 години посещават детски градини.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.