Все по-дръзки кражби на ток отчитат енергодружествата

Броят на кражбите на ток от битови абонати е по-голям от случаите на нерегламентирани присъединявания към мрежата от страна на бизнеса, информира Нова телевизия. Един от най-куриозните случаи е разкрит в Карлово.

„Това представлява клонка от асмата на двора в къщата на битов клиент, като е видно, че от единия край има проводник, който е вкаран по продължителността на вътрешната част на цялата клонка и тя е била свързана към мрежата на къщата на въпросния клиент”, казва Крум Косев,  EVN България.

Реклами

Мъжът от Карлово е заловен, след като са установени загуби от по 5 киловатчаса на час. Измерването е от уличния стълб до сградата на клиента и е направено с помощта на специален уред. По клона на лозата е източен и начислен ток за над 600 лева.

Независимо какъв е методът, по който е направено това нещо, включително интересен и любопитен, както е в този казус, ние имаме вградени технологии, чрез които системата отчита, че има нерегламентирана консумация на електроенергия”, допълва Косев.

Реклами

Само в Южна България има над 1 милион електромера за дистанционно отчитане, които бързо засичат опитите за кражби на ток.

Ние от години внедряваме електромери с възможност за дистанционен отчет. Обхванати са всички по-големи и малки градове, а включително и някои села”, казва още Косев.

Проверките за кражба на електроенергия продължават в цялата страна, а хората, за които е установено, че извършват такава, подлежат на наказателна отговорност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.