Ангел Кунчев: Налага се удължаване на извънредната епидемична обстановка

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че ще препоръча на Националния оперативен щаб и на правителството извънредната епидемична обстановка в страната да бъде удължена. Причината е усложнената ситуация с разпространението на коронавируса в Доспат, Сърница и Сливен.

Според него това не е втора вълна на вируса, защото разпространението не е дифузно, а по огнища.

По думите на Кунчев удължаването на извънредната епидемиологична обстановка в страната ще е с 15 дни или месец. В следващите дни ще се вземе окончателно решение за това. По-рано се предвиждаше наложената извънредна обстановка в страната заради Covid-19 да приключи на 15 юни.

„Това ще ни даде възможност да запазим някои от мерките – по-специално тези за граничен контрол. Не предвиждаме връщане на контролните мерки по отношение на ограничаване пътуването от град в град или ограничаване достъпа до градинки, навън населени места, в смисъл планината, ресторанти…“, обясни Кунчев.

Реклами

Според него обаче, няма нужда от повторното въвеждане на задължително носене на маски на открити места. Разбира се, указанията за спазване на дистанция и на хигиенните норми ще продължи доста дълго и трябва да се научим да живеем с вируса, подчерта още Кунчев, който не изключи да се появят и нови огнища.

По-рано се предвиждаше наложената извънредна обстановка заради Covid-19 да приключи на 15 юни.

Ситуацията в Доспат е усложнена, каза още Кунчев. Затова са необходими общи мерки, които да се провеждат едновременно във всички общини. По този повод в момента в Пловдив главният здравен инспектор Ангел Кунчев събра на среща епидемиолозите от Смолян, Пазарджик и Благоевград и кметовете от региона.

Кунчев потвърди, че работници в предприятието за играчки в Доспат са прикривали симптомите на заразата от страх да не останат без работа.

Междувременно продължи размяната на реплики между кметовете на Сърница и Доспат от къде е тръгнало разпространението на инфекцията с коронавирус в тази част на Западните Родопи.

Източник: dnes.dir.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.