Никой не е виновен, но всички ще пострадат

Централната банка на еврозоната очаква по-тежка и по-дълга икономическа криза, писа тези дни „Свободна Европа“. Епидемията от коронавирус предизвика безпрецедентна криза, за която никой не е виновен, но всички ще пострадат, коментира тази седмица председателката на ЕЦБ Кристин Лагард.

В сравнение с прогнозата си от март за ръст на икономиката от 0,8%, сега банката предвижда свиване с невижданите 8,7% (Еврокомисията прогнозира -7,7%).  Инфлацията ще спадне от очакваните 1,1 на 0,3 на сто за 2020 г., поставяйки под въпрос стабилността на цените. България не е в еврозоната, но над половината износ на страната е към страни от зоната, което обвързва възстановяването на българската икономика с това на страните в Западна Европа.

Реклами

От януари до април икономиката на еврозоната се е свила с 3,8% заради спирането на икономическите дейности. През втората четвърт на годината намаляването на реалния брутен вътрешен продукт ще продължи с още 13%, въпреки че ограниченията се разхлабват.

В най-добрия случай шокът ще е само временен и ограниченията ще бъдат премахнати благодарение на бързото и успешно овладяване на вируса. При този сценарий реалният БВП ще намалее с 5,9% през тази година и ще бъде последван от силно възстановяване през 2021 г. До края на 2022 г. икономиката ще се върне до прогнозите отпреди епидемията, а инфлацията ще достигне идеалните 1,7%.

Най-лошата прогноза, анализирана от ЕЦБ, предвижда нов пик на заразените и връщане на строгите ограничения, включително върху икономическите дейности. При черния сценарий реалният БВП на еврозоната ще се срине с 12,6% през 2020 г. и през следващите две години европейската икономика ще остава в дълбока рецесия, като инфлацията ще е едва 0,9% през 2022 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.