Състоя се пресконференция по повод новите случаи на COVID-19 в Панагюрище (видео)

Днес, 19 юни, в сградата на Община Панагюрище се състоя пресконференция по повод новите случаи на заразени с COVID-19 в Панагюрище. В нея взеха участие кметът на община Панагюрище Никола Белишки, управителят на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Красимира Чачова-Ранчева и старши инспектор Матей Тодореев, началник участък в РУ Панагюрище.

Към 11,00 ч. днес на територията на община Панагюрище са били карантинирани общо 429 лица, изтекла е карантината на 370 лица, а в момента под карантина са 59 – 5 в село Баня, 3 в село Бъта, 2 в с. Левски, 46 в Панагюрище, 1 в Поибрене и 2 в село Попинци.

Беше представена информацията за новооткрития случай на 4-годишно дете с COVID-19 посещавало ДГ „Пролет“ в Панагюрище. Детето е имало първо посещение в детската градина на 11 юни. На следващия ден, при приемането на детето в детското заведение, то е било с температура 37,4 градуса. Веднага след това служителите в детската градина се свързали с майката на детето. След пререкания с нея и въпреки настоявания от нейна страна детето да остане в детската градина, то е било върнато у дома. На 15 юни, понеделник, детето не посещава детската градина. На 17 юни, сряда, в Община Панагюрище постъпва информация, че детето е с положителна проба за COVID-19. Веднага са взети всички мерки от страна на Общината и ръководството на детската градина, уведомени са РЗИ и МБАЛ „Уни Хоспитал“. Със заповед на РЗИ от 18 юни се преустановяват посещенията в първа група в ДГ „Пролет“ за срок от 14 дни, считано от 18 юни. Направена е основна дезинфекция на помещението, в което са били заниманията на тази група, както и на цялата сграда на детската градина.

Може да видите пълен запис от пресконференцията

От понеделник, 22 юни, всички родители на деца от ДГ „Пролет“, които имат желание да изследват децата си, ще могат да го направят напълно безплатно в МБАЛ „Уни Хоспитал“, като разходите ще бъдат поети от Община Панагюрище. Това важи и за работещите в детското заведение.

Реклами

Майката, бабата и детето със заповед на РЗИ от 12 юни са били поставени под 14-дневна карантина, беше посочено по време на пресконференцията.

Другият новооткрит случай на заразен с COVID-19 е на служител в служба БДС (паспортната служба) към Районното управление на полицията. Лицето нямам сериозни оплаквания и е поставено под домашна карантина.

„Не набеждавайте хора, които нямат нищо общо със случая. Тази служителка, която цитират и обвиняват в социалните мрежи, не е лицето, което е заболяло, нито пък има някаква вина. Нека да бъде повече човеци, отколкото хейтъри“, апелира кметът Белишки.

И за двата случай на зобели са установени контактните лица. Дезинфекцирани са помещенията на паспортната служба, като тя се очаква да започне работа от понеделник.

„Призовавам гражданите да не се притесняват за това да подават информация за нарушаване на карантината“, заяви още кметът Белишки.

До момента има 11 досъдебни производства за нарушаване на карантина.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.