Златните правила на диетиката за отлична форма

Д-р Ива Левкова, специалист по хранене и диетика, за храната и добрата фигура

Д-р Ива Левкова рестартира консултациите си в МБАЛ „Уни хоспитал“, прекъснати от коронаепидемията. Тя е специалист по хранене и е в панагюрската болница всяка сряда. Разговаряме с нея по логичен повод: как да върнем нормалните си килограми и енергия чрез храненето след принудителното застояване пред телевизора, на трапезата, в леглото или пред компютъра. Д-р Левкова потвърждава предварителната ни нагласа, че това е крайно наложително, ако искаме да запазим здравето си, но и не поставя недостижими хоризонти. Как да водим битката със себе си, ако искаме не само да сме с добри фигури, но и в добро здраве, питаме д-р Левкова, която и на визия потвърждава медицинските принципи, които препоръчва и явно прилага.

Как да се справи д-р Левкова обикновеният българин след застояването по време на епидемията? Показват ли наблюденията ви сериозни проблеми или нещата са нормални?
– Разумният човек взима мерки дори и при по-незначителни поводи. Принудителното обездвижване и стопирането на физическите и социални контакти създадоха проблеми на всеки, дори и без да го осъзнаваме. През последните два месеца хората останаха продължително време вкъщи. От една страна това беше време на сближаване и грижа за близките ни, но в много случаи бе съчетано с увеличен прием на храни – (особено сладки) и алкохол.
Никое от тези неща обаче не ни спасява от психическото напрежение, усещането за неудовлетвореност в ежедневието и не компенсира емоцията от прякото общуване. Кратко казано, сега се появяват проблеми, каквито не сме очаквали- освен покачване на теглото и затлъстяването, нарастнаха и психичните разстройства и проблемите с алкохолната зависимост.

Сладкишите обаче помагат, макар и за кратко.
– Да, те доставят временна наслада, но поради тази причина с тях най-лесно се прекалява. Пациенти споделят, че изпитват глад за сладко дори през нощта, когато не могат да заспят навреме или се будят по непонятни причини. Това е неприятен навик, който трябва системно да се преодолява. Нормално е да хапнеш натурален шоколад, сушени плодове или дори малко парче торта. Но ако държиш на здравето и фигурата, след това излез и се разходи с интензивни крачки за 30-40 минути. Всеки специалист по хранене ще ви говори за задължителната двигателна активност дори преди правилата за хранене, когато говорим конкретно за редуциране на теглото. Добре е да се използва всеки удобен момент за движение. Ето ги стълбите- ежедневно ги ползвайте, слезте от колата и ходете пеша, идете на фитнес, йога или танци, вземете детето от градината пеша и се разходете с него …

Кои са другите най-сериозни врагове за фигурата?
– Т.нар. „Бели отрови“– захар, брашно и сол. Моят съвет е да се ограничават тестените храни всички му „форми“. А за солта, както читателите ви със сигурност знаят: никакво допълнително солене на храната. Във всички продукти има сол и за жалост най-много е тя в лакомствата, които децата неистово консумират.

Но като говорим за ограничаване на тестените изделия и конкретно хляба, нашите предци са се хранели основно с такава храна …
– Така е, но те са работели много, и то физически труд. Всички са работели – и бедни, и богати. И са изразходвали много от поетите калории. И с какво друго са се хранили – варива, зеленчуци, кисело мляко, сирене и малко месо. Едно прасе многолюдните тогава семейства са изяждали за цялата зима. И две да са били… Пресметнете сега по колко месо изяжда всяка зима едно нормално българско семейство.

Реклами

По време на пости обаче човек набляга на хляба и обикновено напълнява.
– При постенето зависи каква цел си поставяш. Едно е да постиш по религиозни причини, друго е с цел отслабване. Съчетаването на двете за мен е неприемливо. Целта на истинските пост е друга – пречистване на духа и ума… Но! Защо трябва да се прекалява с тестото? Нека акцентът са варивата – фасул, леща, булгур; картофите, ориза и салатите (но без майонезен дресинг и други добавки), кисело мляко, извара.

Зеленчуците да бъдат ежедневно на трапезата ни. При разделното хранене те са единствените, които вървят с всяка храна.
– Така е и акцентът всеки ден на трапезата трябва да са те… По този повод нека припомним едно златно правило в диетиката.
Трябва да се хапва по четири-пет пъти на ден. Задължително трябва да има закуска и тя да е най-богата. Междинните похапвания могат да са плод, зеленчук, сурови ядки, но не и по 100 грама, парче натурален шоколад. Нека вечерята да е най-късно до 19.00 часа. Ако много ни се прияде след 22 часа, да се пие чай или топла вода…. Говоря неща познати, но и рядко спазвани.

Всички диетолози настоявате да се пие много вода.
– Поне по 1,5-2 литра на ден. Но никога по време на хранене. Всяка течност, поета тогава – вода, безалкохолно, сокове, вино, концентрат …, разрежда стомашния сок и пречи на правилното усвояване на храната. Забавя времето, за което различните ензими могат да си свършат работата…

Реклами

А защо е важно бавното хранене?
– Много важно! Трябва да се дъвче старателно. Стомахът разгражда добре раздробена храна и добре напоена със слюнка храна и така се справя добре. Не се хранете пред телевизора, пред компютъра или с телефона. Така ядеш и не усещаш колко и какво си поел. Как тогава ще спреш навреме! Така се пълнее най-успешно. Дайте пример на децата. Както свикнат като малки, такива ще са и като възрастни.

За децата, предлагам, да говорим в следващия брой на „Време“. Защото темата явно е много важна за вас.
– Да заслужава си, защото има неща, които могат да се предприемат успешно точно в по-малките общности, да се приложат например тук, в Панагюрище.

Обобщете, моля, няколко основни правила, които ще ни помогнат на прага на лятото да подобрим визията си. А най-добре ще е да потърсим консултация с вас?
– Ако е въпрос на 2-3 килограма при здрав организъм, всеки ще се справи и без мен: спира солта, захарта и бялото брашно, пие вода, движи се по-активно и зарязва промишлените питиета – сокове, газираните напитки, алкохола, както и промишлените консерви. Ако е за по-висока степен на затлъстяване, програмите са индивидуални и при стриктно съобразяване със здравословното състояние.

Какви програми за хранене правите в консултациите си?
– Индивидуални са и са съобразени с основните и съпътстващи заболявания, възрастта, професията…
Не се доверявайте на популярните диети, тиражирани в медиите. Да, с някои от тях ще имате резултат, но не се знае какви ще са пораженията за организма ви по- късно, след няколко години. Например диетите тип Дюкан дават кратковременен резултат, но дали си представяме какво напрежение са за организма. А то ще ни се отрази след време – на бъбреците, на съдовете и т.н.

А хранителните добавки?
– При балансирано и разнообразно хранене не ги препоръчвам. С добре обмислената домашна храна се поемат необходимите, витамини, минерали, влакнини, белтъчини, мазнини, въглехидрати. И не бързайте, дъвчете бавно, за да се насладите на храната. Тя ще ви се отблагодари със здраве, сила и добра външност.

Четете съветите на д-р Ива Левкова за диетиката при децата – в новия брой 16 на „Време“, който е на пазара в момента.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.