Плътността на чувствата в поезия

Дима Дюлгярова и нейната поетична версия за щастието в „И в мен покълва смисълът“

Бях чела няколко поетични творби на Дима Дюлгярова през годините. Харесваха ми, но, нали знаете – една творба не ти дава поглед върху личността на поета. Сега видях една личност в цялост – с „И в мен покълва смисълът“.

Вече познавам непознатата Дима Дюлгярова. Защото да познаваш някого е въпрос не на биография, не на битови разговори, не на физически данни (а Дима е хубава на всичкото отгоре!). Познаването е въпрос на чувства. А при Дима в стихосбирката й чувствата са в плътност.

Мислех си, че вече няма да срещна поезия, която в непредвидими слова ще ми разкаже за щастието на чувстващия човек. И неговото нещастие. Щастливо нещастие носи в тялото си този, за когото животът е чувства. Те са болезнени, дори когато съзвездия решат косите ти, когато крачиш там, „където небето е земя“, където нечии очи – „два въглена горещи“ – те изгарят „наяве и насън“.

Реклами

Поетиката на „И в мен покълва смисълът“ не те кара да следиш ритъма на стихосложението или точността на римата. Ритъмът и римата са щастливо подчинени на чувството, което пък гради образи и сюжети. Да, сюжети, дарени със смисъл. На моменти в стиха виждаш сцена, движение, път, природа. Това е до голяма степен в стила на онази „предметна поезия“, тръгнала като традиция от прекрасните стихове на Атанас Далчев, преминала през Вапцаров и Валери Петров, та стига до най-добрите образци на младата съвременна лирика. Чувството е визуално подкрепено, а не е заявен изблик на емоции. Така се запомня и може да се съпреживее в най-неочакван момент, когато срещнеш в живота си нещо, напомнящо ти за фраза или стих от Дима Дюлгярова.

Стихосбирката, първа доколкото знам, на Дима ще пасне като четиво и на по-рефлективните, и на по-интелектуалните любители на мереното слово. Нито за миг не попадаш в елементаризиране на образността, липсват познатите клишета и особено онова, което най-често ме дразни у неумелото перо – заявяването на изживяването. С тази поезия чувстваш това, което ти си изживял или за което мечтаеш с една мъдра и искрена образност, видяна и преминала през ума и сърцето.

Най-важното чувство за човека – влюбеността, намира прослава! За щастието да си влюбен – споделено или не, сега или вчера, на дневна светлина или нощем, с другия или с мислите си – това е в тази поезия опоетизирано, при това с образност и в стих, който те грабва с първия стих и те води до поантата уверено, логично и вълнуващо.

Чудех се, когато прочетох последния стих на книгата, с какво настроение оставам – весело, тъжно, меланхолично … Нали в днешно време много се плашим да не заплачем, все искаме слабостта да не ни личи. Успокоих се бързо. Думите и образите на Дима ми бяха дали смисъл в деня, защото ме дариха с вълнение, бяха ми напомнили да не бягам от чувствата си, защото те са богатството на всяка душа. Без тях човек си остава биология. А не това е смисълът на земното съществуване, нали!

Бавно пада нощта – и навън, и в очите.
Заваля самота! Заваля безразличие!
Вместо огън и жар – тъпа болка в гърдите,
само няма печал и бездушно приличие.

Нито страх, нито мъст. Само спомен във бяло.
Тишина заваля – тишината от рая
с нецелунати устни, с недокоснато тяло
бавно махна с ръка и…
Изчезна в безкрая!

Нито стон, нито вик. Само душно пространство
и парче от небе, под което аз крача
с неуверени стъпки. От вълшебно пиянство
заваляха звезди в тържеството на здрача

и запяха щурци, в хор нечуван доскоро.
Но защо ме боли от щастливите звуци?
Няма радост и плам. Само сляпа умора
натежала над мен и самотните улици.

Заръмя ситен дъжд! Не навън, а в очите!
Заваля самота!
Заваля безразличие!

Един отговор на “Плътността на чувствата в поезия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.