670 млн. лева „на каса“ у търговците, отчита НАП

Близо 3 700 търговци са получили електронни писма от Националната агенция за приходите за нелогично високи касови наличности в последните дни, съобщиха от данъчната администрация. Оказва се, че търговците държат на каса близо 670 млн. лв. Тоест имат уж финансови наличности. Целта е да се спестява от данък печалба в края на годината и текущо от ДДС, разясняват запознати с процедурите.

С писмата НАП насърчава дружествата да направят доброволни корекции.

Отделно от НАП предупреждават за значителен размер на материалните запаси спрямо продажбите у дружествата и също ги предупреждават да си направят сами проверки.

Писма с покани да коригират ситуацията са получили 283 фирми от област Пазарджик. В Смолян подозрителните счетоводни операции са с адрес 39 фирми, в Русе – 108, Велико Търново – 84 и т.н.

Реклами

След масови проверки на НАП в последните 2 години сумата, отчетена като налична в касите на дружествата, е намаляла с 5 млрд. лв., отчитат от НАП. Едновременно с това е скочил внесения данък дивиденти – с над 130 млн. лева.

През 2019 г. са проверени 13 хил. фирми заради подозрения, че с декларираните касови наличности всъщност разпределят дивиденти и се покриват разходи на управителите без финансови документи.

Информационната система на кадастъра и Имотния регистър вече ще са свързани със системите на много държавни и общински служби, казват още от НАП. По този начин ще се свързват и социалните служби, които ще могат да следят дали хора на социални помощи не се оказват притежатели на имоти някъде в страната.

Предвидена е и връзка с Националния институт за недвижимо културно наследство, така че ще се следят в реално време сделките по прехвърляне на имоти – паметници на културата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.