Параскева Джукелова в премиерен спектакъл за Вазов през юли

На талантливата панагюрка Параскева Джукелова й предстои премиера. Още този месец, юли в пандемичната 2020 година.

Тя ще играе роля в знакова пиеса, в която с още три актриси ще представят знаковите любови на Иван Вазов. Самата идея за рецитал по любовните стихове на поета идва от Парашкева. А екипът около нея го превръща в превръща в драматургичен колаж.

Спектакълът е посветен на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература. Жените, вдъхновявали Патриарха, и красивите думи, които Вазов пише за тях, ще оживеят на сцената на Народния театър в първата премиера на спектакъла „О, ти, която и да си“.

Премиерните представления са на 7 и 8 юли от 19.00 ч. на Камерна сцена, а след това на датите 29, 30 и 31 юли, и 5 и 7 август.

Реклами

Лиричният колаж по стихове, писма и спомени на Вазов е оформен от поетесата и драматург на Народния театър Мирела Иванова. Режисурата е на Бойка Велкова, музиката – на Теодосий Спасов. В спектакъла е отделено и почетно място на майката на поета – Съба Вазова, отгледала и възпитала в родолюбие и внимание към изкуството девет деца.

Силно обичан е бил поетът: от първата младежка любов с Катерина до залезната – към Евгения Марс, на която посвещава негласно антологията си „Люлека ми замириса“ през 1919 г. Място в спектакъла е отделено и на забранената любов на поета към покръстената туркиня Пеша в Берковица, на която Вазов дава поетичното име Зихра в едноименната посветена й поема, и на разтърсващото двегодишно преживяно щастие с Пелагия в Пловдив и пр. все знакови събития в лиричния разказ в много стихотворения, откъси от писма и спомени на поета.

Актрисата Параскева Джукелова дава първоначалната идея за рецитал по любовните стихове на Вазов, а впоследствие с всеотдайното съучастие на мнозина замисълът се разраства и.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.