Газопроводът все пак ще се строи, макар със закъснение

Шест компании и обединения са подали оферти за изграждане на преносния газопровод до Панагюрище и Пирдоп. Поръчката на „Булгартрансгаз“ беше обявена малко преди началото на извънредното положение през март, а оферти се приемаха до средата на април. Проектът е част от плановете за снабдяване на основни промишлени центрове с природен газ.

Трасето на газопровода до Панагюрище и Пирдоп е с дължина 62.6 км и минава през пет общини – Септември, Лесичово, Панагюрище, Пирдоп и Златица. Прогнозната стойност на проекта е почти 25 млн. лв. без ДДС. Отделно от това е цената на материалите и оборудването, които ще бъдат доставени от „Булгартрансгаз“. Така общата сума ще стане около 38 млн. лв. Засега срокът за изпълнение е до 400 дни. Победител от конкурса за изпълнител все още не е избран.

Реклами

Газопроводите до Панагюрище и Пирдоп, както и до Свищов се съфинансират от Международен фонд „Козлодуй“. Предвижда се и още едно разклонение – до Разлог.

Договорът за безвъзмездно финансиране е подписан през 2014 г., но проектите се бавят. Очакванията са строителството да започне до края на годината, иначе България рискува да загуби средствата.

На този етап на територията на община Панагюрище се изпълняват единствено археологически проучвания в землището на с. Бъта. Там работят около 25 човека под надзора на представители на БАН. Идеята е да се види дали по трасето няма ценни исторически находки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.