Тъжна тенденция отчита НОИ

Все повече хора си купуват стаж. Най-много са висшистите

Неприятна, та дори тъжна тенденция отчитат от НОИ. Оказва се, че все повече хора си купуват стаж с напредването на възрастта. Поводът е ясен – опасение, че няма да имат достатъчно стаж, за да се пенсионират навреме. Причината обаче е по-сериозна.

Незапознати или безразлични хора коментират, че стаж си купуват богаташи. Нищо подобно – сериозни пари дават на държавата хора без високи доходи. При тях опасенията отиват към страх – че никога няма да могат да стигнат до пенсия, че са работили години наред, но без никакво „доказателство“, че са осигурявани на минимални заплати или никак.

Реклами

Грешки пари дават мнозина, за да си осигурят поне минимален доход в напреднала възраст. Накратко – разчитат на минимална пенсия, за да знаят, че имат поне по 8-10 лева на ден.

Според статистиката на НОИ през първите месеци на тази година броят на плащачите се е увеличил. През 2019 г. 112 човека са си платили по 5 години стаж в периода януари – март. През цялата година те са 3856 души.

За първите три месеца на 2020 година 209 души са си платили стаж, което е почти двойно повече в сравнение със същия период на 2019 г. Очакванията на специалистите е до края на 2020 г. броят на тези хора да стигне числото 6 000. Досега най-чести стаж си купуват висшистите – за 4-5 години, в които са учили.

Цената на месец недостигащ стаж е 120 лв. Средните суми, които се плащат са около 2 500 лева. Минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли тази година стана 250 лева. Социалната пенсия за старост стана 141, 63 лв.

Приходите в хазната от осигурително вноски за закупен осигурителен стаж тази година са 2 448 547 лв., пишат централни медии. През 2019 г. от такива вноски в хазната са постъпили над 14 млн. лева.

Това наричаме тъжни пари!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.