Мистерията на българската шевица ще разкрият в арт ателие в Хотел Каменград тази събота

За символиката и красотата на българските шевици тази събота, 25 юли, ще ни разкажат в Лятно ателие: Български шевици, организирано от Хотел и СПА Каменград и БАГРА Арт Релакс Студио.

Всеки присъстваш на арт работилничката ще може да научи за послание, което носят шевиците в народния фолклор и какво значат те, извезани на народните носии и чипровските килими. Кои цветове се ползват, как чрез тях се пренася родовата памет и как, комбинирайки ги, се създава картина със значение.

Всеки присъстващ ще отнесе у дома си скъп спомен – собственоръчно изработен мини аксесоар с българска шевица.

Ето какво сподели относно символиката на моделите един от организаторите на събитието – Светлана Попова от БАГРА Арт Релакс Студио:

В цялата серия присъства равностранния кръст по един или друг начин.

1. Колелото на живота. Колелото е безкрайният кръговрат. Въртейки колело в древността избрани мъже от родовете са запалвали огън. Почитането на слънцето и на огъня е извечното начало – космическото и земното сътворение. Квадратите и четириъгълниците във везбата са символ на нивата, на родитбата. Като цяло първият мотив се явява елбетица, в която забелязваме и Канския знак „Y“.

2. Втората работа е Звездата. Отново в червено. Пак е вид елбетица. Но тук имаме лъчи навън, изобразяващи летеж навън – кафявия кръст с крилете, а кафявото с форма „п“, пък е насочено навътре.

3. Третата работа е взаимствана от Ихтиманска шевица. Към този мотив съм добавила Канския знак „Y“ и така отново имаме една елбетица.

4. Четвъртата работа е флорален мотив. Пак най-общо има вид на равностранен кръст, но с външните орнаменти се получава отново елбетица.

Да се побере в такова малко пространство послание изисква доста труд и знание. Моделите са компилация и не е коректно да се каже, че са характерни за определен район. Както е известно етнографските ни райони са около 32, разликата е основно в цветовите гами, но изображенията често са сходни.

Желаещите да присъстват на арт работилницата могат да направят това, като се запишат на рецепцията в хотел и СПА Каменград. Местата са ограничени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.