Специалисти от Музея с участия в конференции

Въпреки усложнената обстановка в страната музейните ни специалисти не спират своята научна дейност и взимат участие в организирани конференции. Доц. д-р Атанас Шопов – директор и Ирина Ботева – главен уредник в Исторически музей – Панагюрище взеха участие в първата онлайн Националната научна конференция „Захари Стоянов и лицата на Българското възраждане“, организирана от Регионален исторически музей – Русе.

Реклами

Научен ръководител бе проф. Николай Ненов, а модератор на срещите г-жа Ренета Рошкева. Форумът, посветен на 170 години от рождението на Захари Стоянов, премина в четири панела, разположени в няколко седмици от месеците юни и юли. В четирите заседания на събитието се включиха изследователи на живота и дейността на Захари Стоянов и на времето на Възраждането. Доц. д-р Атанас Шопов представи познатият и непознат Найден Дринов. Ирина Ботева припомни за двамата легендарни революционери Пенчо Стоянов (Пехливан) и Събо Гулеков – участници в четите на Хаджи Димитър и Стефан Карадажа.

Междувременно Ирина Ботева взе участие в Националната научна конференция „Музейните колекции – формиране, съхранение, изследване, представяне“, организирана от РИМ – Шумен от 15 до 17 юли 2020 г. На конференцията взеха участие специалисти от музеи в страната и представители на Министерство на културата.

Представиха се съобщения и презентации, които се отнасят до най-важния фактор за съществуването на един музей, а именно колекциите. В създадените дискусии се засегнаха важни въпроси и проблеми, относно съществуването и опазването на музейните колекции. Ирина Ботева участва с доклад на тема „Панагюрското златно съкровище отново в Панагюрище – хронология на една сбъдната мечта“. Докладите от конференцията са включени в отпечатания Сборник.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.