Боян Ангелов с изследване за проф. Марин Дринов

Ролята на книгата и флашката според председателя на Съюза на писателите

Боян Ангелов зарадва панагюрци и българи с издаването на книга, посветена на живота и делото на Марин Дринов. Панагюрецът е председател на Съюза на българските писатели, автор на проза, историографски изследвания, поезия и преводна литература.

В интервю за БЛИЦ той споделя няколко детайла от изследването си.

Както е известно Марин Дринов е един от създателите на Българското книжовно дружество, което по-късно се превръща в съвременната Българска академия на науките. Първоначално той е искал новата духовна структура да се нарича Българско литературно дружество, но надделява становището, че трябва да се даде превес и на науката. Според изследването на Боян Ангелов дружеството е създадено през октомври 1879-та в Браила и сред учредителите и спомоществователите му е бил Васил Левски.

Реклами

Авторът споделя и други знакови факти от живота и делото на проф. Марин Дринов и неговия род. Дано книгата му направи делото на възрожденеца малко по-популярно за всички българи, защото на този етап за него се помни един не най-важен факт – че е предложил София за столица на новоосвободеното през 1879 г. Княжество България.

На въпроса какви са отношенията между политиците и литераторите, Боян Ангелов отговаря откровено и доста тъжно:
„Тъй като в политическия живот влязоха абсолютно случайни личности, хора, които довчера не са и мечтали, че ще могат да достигнат до такива постове, смятам, че има пропаст между властимащите и стойностната българска литература. Отношението на властта към литературата и писателите е потресаващо. Няма никаква помощ за възрастните творци с мизерни пенсии, особено в това трагично време.“

Според изявения съвременен автор флашката не бива да заменя книгата: „Ако изчезне книгата, а това няма да се случи, ще разчитаме на един телефон и компютърен екран и едва ли ще достигнем много надалече. Сега е много модерно да се издават електронни книги, т.е. между кориците на една нормална книга да се постави една флашка. Смятам, че книжният вариант ще си остане, защото с него може да изчезне цяла епоха от световната култура.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.