NEOWISE – кометата, която ни накара да погледнем отново към небето

Докато човечеството бе съсредоточено (а и още е, незнайно докога) в един вирус и се питаше „Има ли го?“, „Няма ли го?“, „Как да се справим с него?“, ето, че една небесна гостенка ни накара отново да погледнем към небето – подобно на онзи момент в дълбока древност, за който учените твърдят, че маймуната се е превърнала в човек.

Реклами

Кометата с официално име C/2020 F3 (NEOWISE) бе открита на 27 март 2020 г. от космическият астрономически телескоп WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer). С телескопа са открити и множество други преминаващи близо до Земята обекти (NEO) – малки тела от Слънчевата система, от където идва и името на кометата NEOWISE.

Тя бе видима и от района на Панагюрище, като фото ентусиасти не пропуснаха шанса да я заснемат.

Видими бяха две компоненти от опашката на кометата – йонна и прахова. Синята и по-тънка компонента, която е предимно съставена от йони е в направление на слънчевия вятър, а златистата прахова компонента се разполага по траекторията на движение на кометата.

При всяко приближаване на една комета до Слънцето тя средно губи от 5 до 15 см от своята повърхност. Именно тези изпарения от повърхността на кометите съставят техни опашки и са основен обект на изследване от астрономите.

Кометата се виждаше сутрин преди изгрева на Слънцето на североизток след 03:40 местно време до 13 юли. След тази дата тя бе видима привечер (след залез) на северозапад под съзвездието Голяма мечка.

Кометата NEOWISE вероятно ще бъде запомнена като най-видимото космическо явление случило през живота на земните й наблюдатели. Очаква се отново да ни посети след около 4400 до 6700 години. Тогава какви ли очи ще я наблюдават от земята?

И още нещо – нека не чакаме следваща комета, за да погледнем отново към звездите …

Един отговор на “NEOWISE – кометата, която ни накара да погледнем отново към небето

  1. Pingback: NEOWISE – кометата, която ни накара да погледнем отново към небето — Вестник « Време 2001  – Панагюрище | «Mon site officiel / My official website·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.