Крайчо Самоходов – байрактарят на Хвърковатата чета

Портрет на Крайчо Самоходов от художника д-р Николай Радулов
Портрет на Крайчо Самоходов от художника д-р Николай Радулов

Крайчо Самоходов е участник в националноосвободителната борба, байрактар на Хвърковатата чета на Бенковски. Роден е около 1845 г. в Панагюрище.  

За времето си е един от образованите хора в средногорския град. Завършва местното класно училище, научава гръцки и турски покрай пътуванията с баща си до Беломорието. Известно време е учител, работи и в конака. Като член на местния революционен комитет взема дейно участие в подготовката на Априлското въстание. Възглавява чета, с която охранява Оборищенското събрание. Става един от доверените хора на Георги Бенковски.

Реклами

По време на Априлското въстание е знаменосец на „Хвърковатата чета“. Оцелява при разгрома на въстанието и продължава революционната си дейност като предвожда малка чета в Средна гора. По време на Руско-турската война подпомага руската армия в Средногорието. След Освобождението заедно с капитан Петко войвода защитава българското население от турците в Родопите и Беломорска Тракия.

Включва се и в борбата за съединението на Княжество България и Източна Румелия. Участва като доброволец в Сръбско-българската война. Константин Иречек го назначава за висш служител в Министерството на просветата, където се пенсионира. По време на Стамболовия режим е преследван и подложен на репресии заради русофилските си убеждения. Отнемат му дори пенсията. Умира през 1900 година.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.