Веселина Цоцоркова пред Forbes: Промените в туризма заради коронавируса може да са за добро

Коронавирусът промени туризма в България, може би дългосрочно

Снимка: Костадин Кръстев-Коко

Всяка сутрин Веселина Цоцоркова е сред първите, които идват в хотела „Земята и хората“ в столицата. Започва деня с оперативка и планове как да се намалят щетите от кризата с коронавируса. Тя засегна сериозно дружеството „Тракийски хотелиери“, което е собственост на „Асарел-Медет“ АД, основано през 2007 г. от нейния свекър, покойният проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Срещам се с Цоцоркова в доста специален ден в началото на юни. Тя, заедно с голяма част от екипа си, подготвят някои от хотелите си за частично отваряне. Това се случва близо три месеца, след като бизнесът бе изцяло замразен.

„Време е да започнем да се връщаме към нормалното. Ще е трудно. Чака ни много работа, но съм убедена, че ще успеем“, казва Веселина Цоцоркова. Тя е бакалавър по маркетинг и мениджмънт от Университета за национално и световно стопанство и магистър по финанси от Висшето училище по застраховане и финанси. Съпруга е на Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на „Асарел-Медет“ – компания за добив и преработка на медни руди, която експлоатира находището край Панагюрище. 

Преди да влезе в туризма Веселина Цоцоркова е работила в банковия и финансовия сектор. Била е експерт в предприсъединителните фондове към Министерството на финансите. Член е на управителния съвет на Националния борд по туризъм, който обединява сдружения и инвеститори в сектора.

Първоначалната идея за хотела е да бъде „Дом на минната индустрия“ и да обслужва членовете и гостите на Българската минно-геоложка камара, която се помещава там. В сградата, чиято форма наподобява руда и сонда, се помещават 4* хотел, ресторант, конферентни и спортни зали, офиси и СПА център. Председател на Минната камара тогава е Лъчезар Цоцорков, който над 25 години стои начело на браншовата организация. „Той искаше индустрията да си има свое място, където да провежда срещи, представителите на бизнеса да могат да работят, почиват и забавляват“, спомня си Веселина Цоцоркова.

Реклами

Освен този хотел, дружеството „Тракийски хотелиери“ управлява още четири – „Каменград“ и Парк хотел „Асарел“ в Панагюрище, „Корал“ в Созопол, и „Сокол“ в Боровец. „Нашата верига е малка, но е създадена така, че да покрива цялата палитра на туризма в България – летен, зимен и спа“, обяснява тя.

С коронавируса нещата в бизнеса се променят драстично, бъдещето на туризма става непредсказуемо. „Работя от 17-годишна. Минавала съм през всякакви перипетии и трудности, но такова нещо като сегашната криза не съм си представяла. Всичко стана толкова внезапно. Първите дни беше истински кошмар“, казва Веселина Цоцоркова.

Седмица след обявяване на извънредното положение всичките хотели на групата затварят врати. През първите дни основната цел е да се запазят екипите. „Очаквахме тежката ситуация да продължи две-три седмици и след това да се върнем към нормалното. Уви, това не се случи, кризата силно удари нашия бранш. През първия месец не освободихме никого от екипа си, но със задълбочаването на кризата се наложи да преструктурираме бизнеса. Най-трудното за нас е че трябваше да се разделим с немалка част от персонала“, каза Цоцоркова. Най-напред намаляват служителите с 20%, през юни процентът може да стигне до 40, ако някои от хотелите се наложи да останат затворени до края на 2020 г. Преди кризата в дружеството са работили над 250 човека. Заетостта в хотелите е била близо 70.

„Предизвикателството пред нас сега е да можем да работим, да сме на пазара, да предлагаме добър продукт, за да си задържим екипите и позициите си. Със сигурност знаем, че 60% от планирания бюджет няма да се случи, но трябва да опитаме да осъществим останалите 40%, за да намалим загубите. При всички случаи ще има промени на пазара. Постигането на нивата от 2019 г. ще се случат след поне две години“.

Новите възможности

На въпрос каква е цялостната картина на туризма в България в момента, Веселина Цоцоркова отговаря с една дума – тежка. Тя обяснява, че бъдещето е трудно за прогнозиране, а пазарът е силно зависим от чуждите гости и от възстановяването на самолетните полети. Дава за пример летния сезон през 2019 г., когато общите приходи, по данни на НСИ, от нощувки са 805 млн. лв., от които 698 млн. са от чужденците. „Това означава, че едва над 100 млн. лв. са дошли от българските туристи. Голяма част от хотелите сега са притиснати и трябва да отворят, за да покрият част от загубите си. Към момента повечето са с огромни задължения към доставчиците и служителите, както и към държавата. Усилията ни е нужно да бъдат насочени към привличане на местни туристи, както и на туристи от съседни страни“, казва Веселина Цоцоркова.

Според нея България не се възползва достатъчно от даденостите си. Убедена е, че трябва цялостно да се промени моделът на туризма. „Трябва да станем целогодишна туристическа дестинация. В момента залагаме главно на летния и зимния сезон, които обаче са твърде кратки“ – казва Веселина Цоцоркова – „Шансът ни е в минералните води и спа продукта. Едни от лидерите сме по термални извори, но по продажби на такива услуги сме много назад. Нямаме крайбрежната ивица на Гърция и Хърватия, нямаме плажовете на Турция, но имаме минерални води с много лечебни свойства“.

Освен спа туризма, Веселина Цоцоркова вярва, че трябва да се развиват още културно-историческият и спортно-рекреационният. А за „Тракийски хотелиери“ обяснява, че това е и една от стратегическите бъдещи цели на дружеството. „Панагюрище, където имаме два хотела, може да развие такъв тип туризъм“, казва тя.

В околностите има множество исторически забележителности, както и многофункционална спортна зала „Арена Асарел“,  с капацитет от 2000 седящи места. В нея могат да се практикуват над 25 вида спорт. В града се намира и една от най-модерните болници в България – МБАЛ „Уни Хоспитал“. Тя е с 32 отделения и силно развита онкологична клиника. В нея има хирургичен комплекс, оборудван с първата за България и Югоизточна Европа хибридна операционна зала с роботизиран ангиограф.

„Продължаваме да инвестираме в развитието на туризма в Панагюрище, като в момента реновираме и разширяваме СПА хотел „Каменград“, казва Веселина Цоцоркова. И допълва, че се наблюдава нарастване на броя на чужденците, които пътуват извън държавите си, за да получат здравна помощ. „Труден е пътят, но с големи възможности както за нас, така и за целия бранш“.

Не цените надолу, а продуктът нагоре

Веселина Цоцоркова категорично смята, че бъдещето ни като туристическа дестинация не е в непрекъснатото намаляване на цените на хотелските услуги. „Не трябва да продължаваме да промотираме евтини услуги за най-бедните прослойки на Европа“, казва тя и посочва, че сегашната криза е огромен шанс да се подобри качеството и да се развият нови продукти за българския и чуждестранен турист.

„Подобрявайки стандартите на работа и на индустрията, драстично можем да подобрим качеството. Туризмът в момента е принуден да го направи, за да оцелее. Усъвършенстваме ли процесите, ще се подобри качеството, което ще направи туристите доволни. И те отново ще се върнат и препоръчат страната ни, като една добра туристическа дестинация“, казва Веселина Цоцоркова.

Тя обясни, че от няколко години „Тракийски хотелиери“ работи с фокус върху по-добрия мениджмънт на процесите. Като пример даде изготвянето на седмични анализи. „Пишейки своите отчети, колегите започнаха да виждат какво са свършили и какво ни предстои, като се увеличиха предложенията за подобрения. Започнахме да отличаваме служител на месеца, защото няма как да развиваме успешен бизнес без успешен екип“.

Веселина Цоцоркова е убедена, че трябва да се промени и моделът на заплащане в туризма. „То трябва да бъде резултатно ориентирано. Това ще накара персонала да бъде по-мотивиран. Да работи с желание, с усмивка на лицето. От това ще спечели както бизнесът, така и крайният клиент“.

Тя вярва, че туристическият бранш може да се пребори с тази криза, ако се обедини. По думите й хотелиери, туроператори и ресторантьори трябва да си подадат ръце и да заработят заедно. „Ние можем да създадем по-качествен продукт, сега е моментът да го направим. Всички заедно трябва да променим към по-добро средата. Да направим туризма по-успешен, а България още по-желана дестинация. Да покажем както на българите, така и на чужденците, че и у нас може да се почива приятно и да се забавляваме“.

Автор: Мирослав Майер
forbesbulgaria.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.