Нашите зрелостници среднисти спрямо страната

Средната оценка на абитуриентите от община Панагюрище на Държавния зрелостен изпит по български език и литература тази година е добър 4,21. В община Стрелча е 4,15, в Пазарджик – 4,23. В София зрелостниците са изкарали най-много – 4,63, а в Смолят традиционно са сред първите с оценка 4,61. С този резултат общината се нарежда под средното ниво за страната и за областта.

Реклами

Прелюбопитен е фактът, че резултатите на панагюрци на зрелостния изпит по английски език е по-висок от този по роден език – 5, 18. В Стрелча резултатът е дори още по-висок – 5,88. В София той е 5, 22. Изследователите от Института за пазарна икономика, които подготвиха и интерактивни карти, правят извода за по-високите резултати по английски език, но с уточнението, че там са се явявали по-малко на брой зрелостници и то такива, които са имали високи знания по английски език. Има дори общини, които регистрират резултат 6,00, но камо с един зрелостник, който е изкарал пълна шестица. Тоест изводите трябва да се правят внимателно.

По математика не са налични средни резултати за общините Панагюрище и Стрелча, а в София средният успех е 4, 91. Парадоксът тук е, че софиянци, а и младежите от цялата страна имат по-добри резултати по математика, отколкото по български език и литература. И ако сега експертите по БЕЛ направят извод за много по-добрата подготовка по време на дистанционно обучение – това ще е фатална грешка.

„Очаквано, на задължителния зрелостен изпит по български език и литература дванадесетокласниците постигат най-ниските си резултати“, разсъждават от ИПИ. Тази година в 27 общини нито един ученик не се е явил на този изпит, а в други осем оценката е под среден 3. Челните места се заемат от общини, където се явяват малък брой ученици, но пък постигат много високи резултати. Например Челопеч (5,12), Баните (5) и Неделино (4,98), като и в трите има под 30 явили се зрелостници, в Баните – едва 12.

Реклами

По математика лидер тази година е Габрово с 5,32, с близък резултат е Бургас – 5,27.

Изпитът по английски език е доста по-популярен от математиката. На него са се явили над 20 % от всички зрелостници. В община Левски обаче се е явил само един ученик, изкарал е шестица и така общината става отличник. 26 общини са със средна оценка над отличен 5,50. Лидер отново е Смолян – 5,43, следвана от Габрово – 5,41 и Русе – 5,39.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.