Георги Джевелеков: Поставяйте си цели, това е истинският и единствен път към човешкото усъвършенстване!

Няма по-приятно усещане от чувството за свобода и волност. Много са нещата, и, разбира се, за всеки човек, те са различни, които ни дават шанса да разпускаме, да се освобождаваме от стреса, да намираме отдушник в чисто емоционален смисъл. Много са възможностите, които ни предлага ежедневието, за да можем пак да върнем физическите и психическите си сили, а защо не и да подобрим спортната си форма. За едни това са фитнес залите, за други – спа центровете, пътешествията до интересни дестинации, кино, театър, интересна книга и още, и още…

Несъмнено, един от най-добрите избори, съчетаващ в себе си много положителни страни, е карането на колело. Особено лятото, когато търсим възможност да останем повече време навън. Какво по-хубаво от това да яхнеш колелото си и да прекараш няколко часа сред красивата ни природа.

Един смел и прекрасен младеж е открил в карането на велосипед свое предизвикателство и хоби. Той се казва Георги Джевелеков. Тази година Георги завърши ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери” в Пловдив с профил английски език и ще продължи своето обучение в Техническия университет в София.

Той е създател на група във фейсбук, в която могат да се включат всички хора, за които карането на велосипед е удоволствие. Тя е един лесен начин за организиране на леки преходи в околността, не само за местните хора, но и за гости на града, които желаят да разгледат околните забележителности. Ето какво сподели той за читателите на вестник „Време”:

Здравей, Георги! Разкажи ми как се запали по велосипедизма? Как и кога разбра, че това ще се превърне в твое хоби? Какво представлява за теб карането на колело? Кога предпочиташ да караш?
–  Първо,здравейте на Вас и вашите читатели! Радвам се да участвам в това интервю и да говорим за такива неща. Ежедневието на средностатистическия българин е обзето с неприятни новини и постоянни тревоги през последните 4-5 месеца,така че съм истински щастлив, когато споделяме позитивни неща и искрено се надявам след гостуването ми във вашата рубрика да се появят все повече млади хора, които да проявяват афинитет към спорта, независимо какъв е той! Спортът ни носи много неща, но най-важното, което можем да извлечем от него, е дисциплина! Карам велосипед от 5-ти клас, през последните години започнах да го правя по-засилено и по-прифесионално! Карането на колело е нещо, което ме кара да се чувствам добре, отпуска ме и същевремнно се чувствам жив в пълния смисъл на думата! Карането на колело е нещо, което е част от моето ежедневие! Няма точно определено време, в което предпочитам да карам! Карам, когато съм свободен и се чувствам добре да го правя.

Изисква ли се специална подготовка, екипировка?
– Въпросът е относителен! Зависи на какво разстояние се стремиш да караш, какъв велосипед караш, при какви условия караш! Но, разбира се, винаги е хубаво да бъдеш добре екипиран! Може би се питате какво е да си добре екипиран? Това е да имаш удобни дрехи, които да те предразполагат, каска! При по-сериозни преходи смятам, че е задължително да носиш и храна, и вода със себе си!

Как избираш маршрутите си?
– Различно е. Понякога не избирам маршрутите си, а тръгвам в непознати посоки с опознавателна цел. Оставям се да бъда изненадан и да открия нещо ново, за което не съм информиран. Когато тръгна да правя сериозни преходи обаче, изчислявам и проверявам внимателно за местата, които желая да посетя. Пресмятам километрите, които трябва да измина, денивелацията, която ме чака, условията, при които ще пътувам! Но това също са относителни неща, защото колкото и да пресмята човек, винаги може да се объркат плановете му! Може да спука гума, да падне и други подобни неприятни неща!

С кого пътешестваш и важен ли е твоят спътник?
– Понякога правя преходите си сам, в други ситуации с близки приятели, за които съм сигурен, че са в добро физическо състояние и имат потенциал да се справят с целта, към която се стремя аз! Винаги е важно с кого пътешестваш! Великолепно е, когато правиш това, което те кара да се чувстваш добре с хора, които също те карат да се чуваш добре! Комбинацията е наистина страхотна.

Какви преходи си правил?
– Правил съм няколко по-сериозни прехода. Като под по-сериозни, визирам преходи, които надхвърлят 100 километра дневно, но определено най-сериозният ми преход е до Бургас! Преходът се състоя в 2 дни, като цялото разстояние, което беше изминато, се равнява на 330 километра! Първият ден бяха изминати 170 км, а вторият – останалата част! Отдавна си бях поставил по-амбициозна цел, исках да предизвикам себе си и да видя на какво съм способен! Радвам се, че се справих с това предизвикателство и гледам напред! Реших да отида до Бургас, защото харесвам много този град! Идеята беше да стигна с колело до морето и за мен Бургас беше най-подходящото място, на което можех да отида! Момчето, което участваше с мен в прехода до Бургас, се казва Пламен Генчев! Това е определено човек, който умее да съчетава интелектуални и физически способности! Без него преходът определено нямаше да е същият! Той със сигурност попада сред хората, с които е приятно да минеш толкова голямо разстояние! Искрени благодарности към него, че се включи в това предизвикателство и сподели тази емоция с мен!
В контекст на казаното дотук, апелирам всички хора да вярват в себе си и да бъдат целеустремени! Невъзможни неща няма, стига да вярваш и да се стремиш към нещо! Поставяйте си цели, това е истинският и за мен единствен път към човешкото усъвършенстване!
Усещането след постигането на целта беше великолепно! Чувствах се много добре и противно на логиката кипях от енергия след пристигането ни в Бургас! Умората се усещаше, но вътрешното удоволствие от постигнатата, бих я нарекъл дори мечта, даваше изключителна доза адреналин и щастие!

Опасно ли е да караш по пътищата на България ? Толерантни ли са другите участници в движението към велосипедистите?
– Определено е опасно да се кара при извънградски условия в България. Не може да заклеймим всички шофьори като нетолерантни, но има един доста голям процент от населението, който определено е нетолерантен! Въпреки всичко, нямаше злополуки и произшествия, което означава, че всичко е било наред.

Ти си създател на група във фейсбук за велосипеди под наем, а така също и за леки преходи в района на Панагюрище. Разкажи ми малко повече за тази твоя идея?
– Създател съм на страницата за велосипеди под наем и на група, целяща сплотяването на велосипедистите в града. Идеята ми е все по-масово да се развива спорта в града! Мисля, че всеки, който желае да спортува, може да отдели някакво  време от своето ежедневие, което да бъде предназначено за спорт. Идеята ми е да се включват все повече хора в различни  инициативи! Живеем във време ,в което са малко нещата, които обединяват хората! Моето мнение е, че хората са все по-разединени! Защо пък точно спорта да не ги обедини? И какво по-хубаво от това? Имам доста идеи, но ще видим с времето дали ще се реализират! Бих разкрил една от идеите си пред вашата аудитория! Както вече стана ясно,пускам велосипеди под наем! Ако евентуално започна да генерирам по-сериозни приходи, смятам да разделя в процентово съотношение печалбата си! Едната част от спечелените пари ще отива в инвестицията относно вдигането на качеството на  велосипедите,с което се надявам,че ще се привлекат все повече хора и ще се чувстват все по-комфортно! Другата част от евентуалните приходи ще бъде отделена за благотворителност! Дадената сума ще се събира известно време и ще бъде дарявана на човек в нужда, а в последствие това ще бъде анонсирано във фейсбук страницата ми! И последният процентов дял приходи ще отива за мен! Засега това са идеите,но ще трябва много търпение и време за реализация! А може би и доста късмет! Дори да не се реализират тези проекти, аз няма да съжалявам за нищо! Винаги е хубаво човек да е деен и да се опитва да промени нещо,с което да допринесе по някакъв начин в дадена сфера! Пожелавам лек ден на всички ваши читатели и бих отправил още едно обръщение като за финал! Бъдете усмихнати, позитивни и спортувайте! Когато съчетаете тези 3 неща в 1, се получава наистина неочаквано добра комбинация! Звучи клиширано, но е точно така!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.