Банското кале – една от интересните туристически дестинации в панагюрския край (видео)

Недалеч от село Баня, община Панагюрище се намира Банското кале. То е изградено през ранновизантийския период и е част от Средногорската отбранителна система. Укреплението обхваща площ от 7-8 дка и има добре запазени сектори от крепостни стени и кули. Крепостта е разположена на стратегическо място. Една от основните й функции е била да охранява римския път, който свързвал Златишкото поле с Горнотракийската низина. В подножието на хълма, непосредствено до крепостта има топли минерални извори, около които са съществували селища от различни исторически епохи: елинизъм, римски период, ранновизантийски период и Средновековие.

През 2015 г. са направени археологически разкопки от екип на НАИМ-БАН в южната част на укреплението. Разкрити са части от южната крепостна стена, две кули и други градежи. Установено е, че крепостта е използвана в два периода: византийски IV-VI в. и средновековен XI-XII в. По всяка вероятност Банското кале е превзето и опожарено при масираните нападения на хуни, авари и славяни. Крепостта е възстановена през средновизантийския период, като повредените стени са ремонтирани и е издигната втора кула до южната крепостна стена. Укреплението е било отново опожарено вероятно в края на ХII в., по време на Третия кръстоносен поход. От този период датира един железен връх от арбалетен болт (тежка стрела), открит в опожарените останки до южната крепостна стена.

До Банското кале има екопътека, която предоставя достъп до древното съоръжение на любителите на историята и природата. Гледката от върха също е впечатляваща.

Реклами

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.