„Панагюрската златарска школа“ ще е с обновена експозиция

На финал е обновяването на експозицията посветена на панагюрската златарска школа, помещаваща се в Джуновата къща, която е част от комплекса на Исторически музей – Панагюрище.

Ценните експонати, разказващи за майсторлъка на панагюрските златари, са подредени и осветени по съвременен начин в нови витрини. Всеки един ювелирен предмет е бил почистен и грижливо поставен на новото му място.

Реклами

Обновяването на експозицията тече от няколко месеца, като се очаква в скоро време да приключи, което ще даде възможност посетителите на панагюрския музей да се насладят на майсторлъка на златарите от града ни.

Посещаемостта на Музея през август е възстановила нивата си от миналата година, сочи статистиката. Туристопотокът към града ни възстановява нивата си от преди коронакризата.

Тематичната експозиция „Панагюрска златарска школа“ е разположена в Джуновата къща – част от музейния комплекс, построена през 1893 г. Златарското производство заема важно място в общия икономически и културен подем в Панагюрище през XIX век. Експозицията проследява възникването и развитието на Панагюрската златарска школа и владяните от нея техники на изработка: леене, емайл, коване и филигран. Основно производство на панагюрските златари са били украшенията, трапезната и църковна утвар. Показаните в експозицията накити говорят за формиране на народна школа с ярко изразено своеобразие и демократичен дух.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.