Стрелчанската политическа сага в разгар

Политическата сага в съседната община продължава почти 10 години вече, а в момента тече поредния сериал. Отново там ще има избори – на 27 септември. Този път те са частични – само за общински кмет. Община Стрелча си има общински съветници, има си и кметски наместници в четирите села.

Стойно Чачов

Кандидатите са трима, но активните в кампанията са само двама – Стойно Чачов и Георги Павлов. В момента текат срещите по квартали и села. Кандидатите информират обществеността основно по фейсбук, който се ползва като основен информационен канал. Друг в общината няма, а социалната мрежа трудно може да се нарече медиен канал.

Георги Павлов

Градът е украсен с образите на двамата кандидати, а предизборните им офиси са на 20 метра един от друг. Остават едва няколко дни до вота. Не се знае дали обстановката е нажежена или само централите на двамата кандидати, но във фейса текат и доста неприлични, а и неграмотни съобщения и коментари. Но това е положението – там всеки може да каже каквото си иска и никой няма право да го поучава или да го кара да се върне в прогимназията, за да се научи да пише. А такова желание ми идва наум почти всеки ден по всякакъв повод.

Припомням, че частичните избори идват след бламирането на управлението на Чачов по сигнал за неликвидирана фирма, което се оказа вярно. Да, обаче тази фирма е съществувала и в първия му цял мандат, вярно е, че и никога не е работила. Най-вероятно е забравена, но законът е категоричен и Чачов отиде на частични избори, при това като действащ зам.-кмет на общината.

Реклами

Павлов пък си направи адресна регистрация в с. Свобода достатъчно навреме, за да има право да се кандидатира за втори път, след като през октомври миналата година загуби на балотажа от Чачов с около 105 гласа. Припомням, че Павлов напусна управлението на община Панагюрище неочаквано и по незнайни и досега логични причини през 2018 г. И оттогава никой не дава каквото и да е смислено пояснение.

В още по-старо време стрелчани демонстрираха категорично недоволство от сексуалната недомислица на екс кмета Иван Евстатиев. Сега, в екипа на Павлов са двама висши общински лидери Ильо Ильов и Иван Радев. Явно да си кмет е нещо много приятно, остава човек с впечатление, проследявайки стрелчанската изборна сага.

Най-странното обаче е, че стрелчани предизвикаха двете основни партии да си партнират в тези частични избори. БСП и ГЕРБ застанаха къде официално, къде – не зад едната кандидатура. Иначе в София се ритат до кръв. Но и този факт отдавам на странностите на атмосферата в съседната нам община.

А проблемите в Стрелча са други – привършва дебитът на минералната вода, детската градина не тръгна на 15 септември, броят на жителите на общината вероятно кантари на 5 000 и т.н. Но кмет там ще си имат, инак не може. Ще го разберем на 27 септември или седмица по-късно.

А ако ми кажете, че има и по-странни изборни места, няма да противореча. В община Септември има един единствен кандидат и това е съпругата на отстранения кмет Васка Рачева.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.