Най-опасният ден за пътуване е петък, а най-безопасният – неделя

Photo by Pixabay on Pexels.com

Най-много тежки пътни инциденти в България настъпват в петък. Това показва анализът на пътния травматизъм за последните 10 години. Данните бяха съобщени от заместник-председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева по време на откриването на едно от най-масовите автомобилни събития в страната – националния събор на BMW Клуб България.

Снимка: ДА „Безопасност на движението по пътищата“

„Всяка година по над 1000 инцидента със загинали и ранени настъпват в последния работен ден от седмицата. Същевременно най-безопасният ден за пътуване според статистиката е неделя“, каза Анжелина Тотева. Тя допълни, че има много причини за това, но със сигурност сред тях са умората и скоростта, защото хората често предприемат пътувания в петък, след края на работния ден и бързат да стигнат до мястото, което са избрали за своята почивка. В неделя обикновено движението по междуградските пътища и магистрали също е интензивно, но инцидентите са съществено по-малко. „Надявам се, че на тези от вас, на които им предстои да пътуват след днешното събитие, ще изберат да пренощуват някъде в региона и ще шофират, когато са отпочинали“, обърна се заместник-председателят на ДАБДП към няколко хилядите гости на събитието.

Анжелина Тотева пожела успех на участниците и припомни слогана на пътната безопасност за 2020 г. – „На пътя животът е с предимство“. „Шофирайте внимателно, защото на пътя са нашите близки и нашите деца. Нека се пазим взаимно“, каза още тя.

Реклами

За втора поредна година темата за пътната безопасност е сред основните акценти в рамките на мероприятието. Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ се включва със Зона по пътна безопасност, в която с игри и открити уроци се привлича вниманието на малки и големи към важността от повече толерантност на пътя и спазване на правилата за движение. Акцент са темите скорост, превенция употребата на алкохол при шофиране, опасностите от писане на съобщения докато се управлява МПС, важността на обезопасителния колан и детското столче в автомобила, и др.

Събитието има и благотворителна кауза – всички посетители имат възможност да подпомогнат деца пострадали при пътнотранспортни произшествия. Кампанията е съвместна с Българския червен кръст и преминава под мотото: „На пътя животът е с предимство”. 19-тият Национален БМВ Събор се провежда днес в Международния Панаир в Пловдив.

Източник: ДА „Безопасност на движението по пътищата“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.