Професор Снежана Барова – пианистка

Панагюрци, оставили следа

Лушка Караянева

25 години Академичен камерен ансамбъл (2015 г.) – Снежана Барова – пиано, Венцислав Киндалов – флейта, Анастасия Детистова – цигулка и Бистра Вутова – виолончело

Професор Снежана Барова е родена на 9 февруари 1929 година в Бургас. Баща й е панагюрец, роден през 1882 година и е син на Ана Самоходова – сестра на Крайчо Самоходов, знаменосец на Хвърковатата чета на Бенковски.

След завършване на гимназия в Пловдив, той е учителствал известно време в панагюрски села, а след това, воден от желанието си да продължи образованието си заминава за Париж, за да следва право. Мечтата му не би могла да се осъществи без помощта на неговия брат Коста Баров, който по същото време работел като дърводелец в Париж. Само за три години той успява да завърши висшето си образование в Сорбоната. След завръщането си в България е назначен за съдия в редица градове: Пловдив, Асеновград, Бургас и др. В Бургас той се запознава с бъдещата си съпруга Надежда Титева, от рода на Васил Априлов. По това време тя е учила в Габрово, след което завършва славянска филология в Софийския университет. Назначена е в Бургас за учителка по литература. Там се срещат бъдещите съпрузи и създават свое семейство. През 1918 година се ражда синът на Любомир, а през 1929 година и дъщерята – Снежана.

Професор Снежана Барова (вляво), флейтистът Венцислав Киндалов и съпругата на Парашкев Хаджиев

Майката на Снежана Барова е била много надарена жена. Пеела е чудесно и била много музикална, рисувала е много добре. Тя е и първата учителка по пиано на малката си дъщеричка. Снежана завършва в Бургас. Едва 6-годишна тя започва да свири на пиано. Само след една година преминава при специалист – педагог. На 12-годишна възраст свили като солистка в Бургаския симфоничен оркестър.

След завършване на началното училище семейството се мести в София и тя става ученичка на професор Андрей Стоянов. Учи като редовна ученичка в Първа девическа гимназия, която завършва през 1946 година. През същата година дава и първия си самостоятелен концерт с оркестъра на Консерваторията. Следва концерт на Държавния симфоничен оркестър с диригент Саша Попов. В този концерт гастролират три млади пианистки: Снежана Барова, Дора Лазарова и Еми Бехар. Оттогава те разнасят славата на България по различни краища на света.

За нея нейна приятелка споделя най-добри отзиви: „Снежана беше много интелигентна, стабилна и организирана, при нея нямаше минута на бездействие. Тя е много всеотдайна, нейното призвание е музиката. Извънредно дисциплинирана, деликатна и упорита.”

Реклами

През 1946/1947 учебна година Снежана постъпва в Консерваторията, в класа на професор Андрей Стоянов. Още след третата година я изпращат като стипендиант в Консерваторията в Москва. След 5-годишно обучение в класа на световноизвестния пианист и педагог Генрих Нейгаус тя продължава обучението си като редовен аспирант. Щастлива е да учи при него, защото той е учителят на великите пианисти на ХХ век: Светослав Рихтер, Емил Гилелс, Евгений Малинин, Яков Заак.

В съвсем млада възраст тя получава редица награди. Едва двадесетгодишна тя получава диплом за отличие на млади изпълнители в Шопенов конкурс. През 1951 година участва в световния фестивал на младежта и студентите и става негов лауреат.
Връща се в България и в продължение на 20 години изнася концерти като държавен артист в Държавна концертна дирекция.

Освен изявите в Родината и почти всички републики на Съветския съюз, Снежана Барова изнася концерти в Индия, Сирия, Куба и в почти всички европейски държави: Германия, Чехия, Унгария, Румъния, Турция, Гърция.

Изключително ласкави отзиви за нейните изпълнения са отразени по страниците на много европейски вестници, в страните, в които е гастролирала. По време на своите гастроли тя представя и творби на български композитори, с които пренася слушателите си на Балканите.

Тя е изпълнител с невероятна чувствителност и голям изпълнителски потенциал. Има фантастична техника и изключителна интерпретация.

Около 1973 година Снежана Барова става хоноруван преподавател в Софийската държавна консерватория. През 1977 година става доцент, а от 1990 година е професор в Консерваторията.

Изнасяла е концерти с Георги константинов в Белград. Нейни скъпи приятели са били: Игор Ойстрах, Нели Школникова, Валери Климов, Н. Светланова – съпруга на Евгений Светланов и самият той, Генадий Рождественский, Николай Гяуров, Даниел Шафран. Това са едни от най-големите музиканти и певци по време на нейната кариера.

Тя работи през целия си живот професия, която по нейните думи й е „по сърцето” – с любов и всеотдайност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.