Областният управител поднесе венец пред паметника на родопския връх Велийца

Стефан Мирев участва в поклонението по повод 108 години от обявяването на Балканска война.

На връх Велийца преди 108 г., в ранното утро на 5 октомври 1912 г. с първите изстрели на пушки и артилерия е дадено началото на Балканската война и падат първите жертви. Загиват 42 войни от 27-и Чепински пехотен полк и 39-и Пловдивски пехотен полк. Енорийският свещеник отец Данаил отслужи панихида в памет на загиналите воини. Родолюбцит от РК „Родопчани” произведоха почетен залп.

„Балканската война прекъсва младостта и живота на 42-ма достойни български синове, но изписва със златни букви имената им в българската история. Наш дълг е да помним, пазим и почитаме паметта на тези герои“, каза областният управител Стефан Мирев. Той благодари на всички, които са съпричастни към тази бележита годишнина и това свято място за област Пазарджик и за България.

Представители на общински, държавни и военни институции поднесоха венци и цветя на паметника на 42-мата загинали от 27-ми Чепински и 39-ти пехотен полк.

Реклами

Организатори на събитието са община Велинград, областна администрация Пазарджик, Областната организация на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, кметство Кръстава, РК„Родопчани” към НД„Традиция”, общобългарска фондация „Свети Героги”- Якоруда и „Ротъри клуб”-Велинград.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.