Откриха лова на дива свиня в ерата на Африканска чума

На 3 октомври откриха лова на дива свиня, както и лова на местен дребен дивеч. Сезонът отново ще е с особено внимание към превенция на Африканската чума по свинете. Намаляване на популацията от дива свиня ще е основна цел мерките за справяне със заболяването и през настоящия ловен сезон, съобщават от Земеделското министерство.

Предстои провеждане на актуален мониторинг на популацията по нова методика. Експертите са категорични, че дивата свиня е основен разпространител на заболяването и затова целта е  да се достигне плътност от 0,3 на 100 ха.

Реклами

Ключов момент продължава да е спазването на разписаните мерки за биосигурност основно чрез дезинфекция на облеклата и всичко по ловците. Отново ще се стимулира и намирането на трупове на поразени от болестта животни.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, което е за сметка на БАБХ. Продължава да е в сила и заповедта за определяне на ловностопанските райони, попадащи в 20 километровата зона от индустриалните животновъдни обекти за свине.

При претърсвания в ловностопанските територии за установяване на животни с нетипично поведение или на вече загинали животни ловците се премират със 100 лв. за всяко намерено животно и за всяка отстреляна дива свиня при индивидуален лов.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.