22 отпаднали от училище преди две години в общината

През 2018-2019 учебна година в община Панагюрище от училище са отпаднали 22 ученици. Това сочи докладът на Института за пазарна икономика,  публикуван тази седмица. С това число общината попада в средното ниво. В община Стрелча обаче е много по-добре – само едно дете е отпаднало от училищното образование – от първи до седми клас.

Сред най-зле представящите се общини, тоест с над 100 отпаднали,  са Карлово, Казанлък, Плевен, та дори и София. Русе е с 305 отпаднали, Плевен – 231, Пазарджик – 426 и т.н. Във Варна числото е стряскащо – 505 деца., а в Пловдив положението е драматично – 1004 отпаднали деца.

Реклами

Числата показват, че най-голям е броят на отпаднали ученици е в по-големите общини, но има и изключения. В Летница и Божурище, уточняват от ИПИ, има сравнително голям брой ученици, но няма отпадащи от образователната система. Спрямо процент от учениците в посочената възраст ситуацията не е по-различна. Процентът най-често варира между 2 и 4, но в София например процентът е доста нисък – 0,7, в Пловдив – 4,3, в Бургас – 3,3 и пр. Има няколко струпвания на съседни общини, където отпадането видимо е сериозен проблем – в районите около Пазарджик и Сливен, в общините около Велико Търново, във Врачанско и Видинско, както и около Търговище и Силистра. Обратно, видимите региони където то изглежда поне до голяма степен преодоляно са в Смолянско, отчасти Благоевградско, в Средногорието и около Габрово.

Относителният дял на отпадналите ученици е по-показателният индикатор, тъй като описва способността на местните образователни системи да обхващат и задържат учениците. Най-често срещаните дялове на отпадналите са от порядъка на 2-4% от всички ученици, но има и значително по-негативни примери – Трекляно (30%), Борово (18%), Ново село (17%), Невестино (14%). Чувствителни разлики има и между големите общини – докато в Столична община делът на отпадналите ученици е едва 0,7%, то в Пловдив той е цели 4,3%, а в Бургас – 3,3%.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.