Стимулират ли здравните политики „здравния туризъм“

Изследване на ИПИ за достъпността до лекари – специалисти

Институтът за пазарна икономика разпространи изследване на достъпа до лекари-специалисти в различните области на страната. Индексът се основава на териториалното разпределение на 17 групи лекари към края на 2019 г. на човек от населението. Разпределението в страната е видно от следната графика.

Средно за страната осигуреността със специалисти е 8.42 единици по индекса на ИПИ. За област Пазарджик индексът е 10.97, тоест малко над средното. В случая обаче по-високият индекс дава отрицателна оценка. Това е средно за цялата област Пазарджик. Вероятно изследването ще посочи много по-добри стойности за община Панагюрище в сравнение с редица други общини в областта. Причината е присъствието тук на МБАЛ „Уни хоспитал“.

Според приложения подход, достъпът до лекари-специалисти в Плевен е най-лесен – 4.09. Вероятно заради медицинския университет там. Очаквано, на второ място се нарежда столицата. Сходен е достъпът до лекари-специалисти в Пловдив, Варна и София-област. С най-труден достъп изпъкват Добрич, Кърджали и Ямбол.

Реклами

Повечето области имат сходни проблеми в достъпа – до кардиолозите, акушер-гинеколозите и психиатрите. Най-малки регионални различия в  достъпа има при инфекционистите. Те навсякъде липсват. 210 са инфекционистите в цялата страна, като дори в столицата са едва 28, а в цялата видинска област има само един.

Най-неравномерно е разпределението при кардиолозите. От почти 1800 специалисти над 400 са в София, а в Търговище – едва 9. Сходно е и при акушер-гинеколозите. Неравномерният достъп до лекари-специалисти между различните области на страната поставя много конкретен проблем пред дефинирането на здравни политики. Основно предизвикателство остава привличането на лекари с „престижни специалности“ извън водещите болници, което създава предпоставки за „здравен туризъм“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.