182 г. от рождението на проф. Марин Дринов празнично отбелязахме днес

Днес, 20 октомври, в община Панагюрище тържествено отбелязахме 182 години от рождението на проф. Марин Дринов. Днес, ние се прекланяме пред неговия възрожденски плам, нравственост и родолюбие – качества, които всеки истински българин трябва да носи в сърцето си и да предава на идните поколения!

Първият български професор по история и основоположник на Българското книжовно дружество (днес Българска академия на науките) ни завеща като най-висша възрожденска добродетел стремежа към знания и духовно съвършенство.

На официална церемония в къща-музей „Марин Дринов“ бе връчена Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов”. За учебната 2020/2021 година нейн носител е Натали Георгиева Калпакова – студентка в Университета по приложни науки Йоанеум в Грац, Австрия, специалност „Информационен дизайн”. Гости на събитието бяха: Христо Калоянов – председател на Общински съвет – Панагюрище, Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище, Бисерка Янева – директор „Човешки ресурси“ на „Асарел–Медет“ АД, експертите от отдел „Образование, култура, младежки дейности, спорт и туризъм“ към Община Панагюрище, служители от Исторически музей – Панагюрище и граждани.

Реклами

Стипендията бе връчена на майката на стипендиантката – Цветана Калпакова. Писмо с благодарности от името на студентката прочете нейният баща.

Честването на 182-та годишнина от рождението на бележития панагюрец продължи в градския парк с празнична програма на ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“, част от събитията за отбелязване на патронния празник на училището.

В знак на признателност към делото на именития панагюрец бяха поднесени венци и цветя. По традиция цветя бяха поднесени и на бюст-паметника на съратника на проф. Марин Дринов – Нешо Бончев.

Носейки в себе си духа и вярата на предците ни, нека с достойнство, отговорност и всеотдайност да съхраним светлината и силата на знанието!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.