Откри се изложбата „Земя завинаги“ на Богоя Сапунджиев (видео)

Стартира общинският проект „Изкуство с панагюрски дъх – творчество от общността за общността“

С изложбата „Земя завинаги“ на архитект Богоя Сапунджиев бе даден старт на общинския проект „Изкуство с панагюрски дъх – творчество от общността за общността“. Това стана този вторник, 20 октомври, от 18,00 ч. във фоайето на Театъра Дом-паметник.

Вернисажът, събрал творби на Богоя Сапунджиев от дългия му творчески път като сценограф, бе посветен на 90-годишния му юбилей.

Богоя Сапунджиев е носител на два ордена „Кирил и Методий“, заслужил деятел на културата и кавалер на „Златен век“. Почетен гражданин е на Панагюрище. Реализирал е над 110 филмови и театрални сценографии, включващи заглавия като „Хан Аспарух“, „Златният век“, „Топло“ и други. Художник-постановчик е на повече от 95 театрални, оперни и концертни постановки. Работи над 40 години, като художник-постановчик в Студия за игрални филми „Бояна“. Има 28 самостоятелни изложби, като негови творби се намират в редица български и европейски галерии и музеи.

„Не е честа срещата ни с 90-годишен панагюрец с толкова богат творчески път, учен, общественик, деец в няколко жанра! Респект към достойния живот, който лъха навсякъде около вас“, каза заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище Галина Матанова. Тя връчи на бележития наш съгражданин юбилейния паметен знак, изработен по повод 140 години от избухването на Априлското въстание – копие на кокардата на Георги Нейчев – златен лъв, в краката му турското знаме с полумесеца и надпис „Свобода или смърт”.

“Много ви обичам, панагюрци! Като се каже панагюрец, за мен звучи много!“, така се обърна към своите съграждани Богоя Сапунджиев и им пожела: „Така, както сега наблюдавам, Панагюрище непрекъснато се разхубавява и както беше казано „Цъфти и хубавее прочутий Каменград“, и сега е така. Искам да им кажа, пазете си града, пазете си хубостите на този град!“

Изложбата ще остане в Панагюрище десет дни. Културните прояви в рамките на творческия проект „Изкуство с панагюрски дъх – творчество от общността за общността“ ще продължат до края на октомври.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.