По брой на заразени с COVID-19, област Пазарджик е на седмо място в страната

По данни на единния информационен портал, по брой заразени с COVID-19, от началото на пандемията, област Пазарджик се нарежда на седмо място в България след София, Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас и Стара Загора, това съобщи областният управител Стефан Мирев след заседанието на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19. Мирев допълни, че по данни на РЗИ Пазарджик, актуалната епидемична обстановка в областта Пазарджик е следната: 1123 са засегнатите от коронавируса от началото на пандемията до момента. От активните случаи 314 са на домашно лечение, в болници са 44, като има и 5 пациенти в интензивни отделения, излекуваните са 676. Заразени досега са 97 медицински лица, от които 87 вече са оздравели, а общият брой на починалите, при които е била установена коранавирусна инфекция е 89. По общини данните сочат, че най-много са заразените в Пазарджик – 482, следван от Велинград – 191, Панагюрище – 99, Пещера – 88, Сърница – 85, Септември – 81, Ракитово – 32, Белово – 20, Брацигово – 17, Стрелча – 10, Лесичово – 9 и Батак – 8. Освен това под карантина сега са 505 души, разпределени по общини както следва: Пазарджик – 220, следван от Велинград – 101, Панагюрище – 90, Пещера – 32, Сърница – 2, Септември – 28, Ракитово – 0, Белово – 5, Брацигово – 9, Стрелча – 13, Лесичово – 3 и Батак – 1.

През месец октомври са взети общо 1 610 проби, сочат данните на РЗИ Пазарджик. Общият брой на лицата поставени под карантина към днешна дата е 505. Разпределението им по общини е както следва: 1- Батак, 5- Белово, 9- Брацигово, 101 – Велинград, 3 – Лесичово, 220 – Пазарджик, 90 – Панагюрище, 32 – Пещера, в Ракитово – няма, 28 – Септември, 13 – Стрелча, 2 – Сърница.

В лечебните заведения в област Пазарджик има достатъчно свободни легла, съобщи директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова. В Инфекциозните отделения те са 12, във Вътрешните отделения – 135 свободни легла, 17 са така наречените триажни легла, а в ОАИЛ свободните легла са 20.

Един месец след началото на учебната година всички образователни институции на територията на област Пазарджик се справят успешно с контрола по прилагането на противоепидемичните мерки. Това каза след заседанието на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19 началникът на РУО-Пазарджик – Валентина Кайтазова. Тя уточни, че броят на положителните случаи в учебните заведения е относително нисък. 105 ученици са под карантина, от които 4 са с положителен тест, а 101 са контактните лица в училищата и детските градини в областта. 3 са паралелките, поставени под карантина, за които е въведено електронно обучение. 14 са учителите и непедагогическият персонал, които са под карантина, от които 11 учители и 3 – непедагогически персонал. В 16 училища в областта има карантинирани лица, които са с положителни проби за COVID-19 или са контактни на заразени. По думите на началника на РУО-Пазарджик в училищата и детските градини се спазват стриктно въведените противоепидемични мерки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.