Приключи проектът за обновяване на инфо табелите в Дудековата и Тутевата къщи

В периода юли – октомври тази година в Исторически музей – Панагюрище се реализира проект „Обновяване на мемориални експозиции в Дудекова къща и Тутева къща“, за който писахме вече. Проектът е финансиран от Министерство на културата по обявена конкурсна сесия на тема: „Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии“ и Община Панагюрище. Целта му бе да се обнови и представи по нов съвременен начин фотодокументалната част на експозициите в Дудекова къща и Тутева къща.

В рамките на проекта са поставени нови информационни табла и табели в двете къщи: 14 табла с размер 110/75 см, 7 табла 50/35 см, 1 табло 70/50 см, 1 табло 70/120 см, 6 табла 54/45 см, 1 бр. 175/175 см, 14 малки инфо табели и два винила. Инфо таблата са изработени от еталбонд.

Общата стойност на дейностите по проекта е 7142 лв.

Инфо таблата и табелите са триезични – на български, английски и руски езици, за да се улесни информирането в музейните експозиции на посетителите от чужбина.

Обновяването на експозициите дава възможност за провеждане на специализирани беседи и уроци пред публики от различни възрастови, социални и етнически групи. Експозицията допринася за по-доброто възприемане и разбиране на епохата на Възраждането и драматизма на Априлското въстание от 1876 г. Създава се възможност за засилване на връзката между „училището в музея и музеят в училището” чрез организиране на съвместни прояви, инициативи и мероприятия с образователна цел. Подобряват се условията за организиране на конкурси за учащи, на тиймбилдинги в търсене на факт, име или детайл, което ще привлече вниманието и интересът.

Участници в реализирането на проекта са: доц. д-р Атанас Шопов – директор на ИМ – Панагюрище и ръководител на проекта, Ирина Ботева – главен уредник и уредниците Петя Маноилова и Владислав Влайков. Изпълнител на дейностите по проекта е ИК „Оборище“ ЕООД.

Партньори са в-к „Време 2001“, в-к „Оборище“ и СУ „Нешо Бончев“.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.