Доц. Цветин Генадиев, уролог: Открит навреме, ракът на простата е напълно лечим

– От близо десетилетие инициативата за движението Movember става все по-популярна. В основата му е благотворителното пускане на мустаци през месец ноември, обявен за месец с борба с рака на простата, в знак на подкрепа към страдащите от заболяването.
Доц. Генадиев къде е мястото на подобни инициативи, според Вас?

– Приветствам тази инициатива. Всяка подобна има роля за опознаване на проблема с рака на простатната жлеза и по-доброто разбиране от страна на обществото.
По повод тези инициативи, в МБАЛ „Уни Хоспитал“ се планира провеждането на профилактични прегледи за мъже през ноември в клиниката по урология, чийто график ще бъде обявен допълнително.

Като един от водещите уролози в страната и специалистът, въвел лапароскопската урология в България, бихте ли посочили симптомите на рака на простата?

– В началния, ранен стадий, ракът на простатата най-често не дава оплаквания. Лекарите и уролозите знаят, че ракът на простатата може да бъде открит рано, в ранен стадий, чрез изследване на туморен маркер и чрез урологичен преглед на простатата. Усилията ни имат за цел, да открием и лекуваме диагноза, а не да допуснем болест със симптоми. Тогава лечението е по-трудно и за нас, и за пациентите.

Реклами

Има ли мъже, които са изложени на риск да се разболеят, повече от други?

– Мъже, на които бащите са имали доказан рак на простатна жлеза, са с повишен риск от наследствената обремененост, да развият рак на простатата. Ето защо препоръчваме, да направят първи преглед на 40-годишна възраст, а не на 50 години, както най-често се започва. Мъже със захарен диабет и с хронично възпаление на простатната жлеза също е препоръчително, да започнат прегледи на 40-годишна възраст и да не чакат симптоми на нарушено уриниране.

Какво трябва да предприемат пациентите, които се съмняват, че може да са заболели от рак на простата?

– Да отидат в една лаборатория и да си изследват обикновена урина и кръвна проба за простатоспецифичен антиген – ПСА. Той е индикатор за промени в простатата. Дали тези промени са от рак, възпаление или друго, това се определя само от уролог при извършване на прегледа. В противен случай, може да настъпи заблуждение за диагнозата, ако пациентът опита сам или с помощта на други специалисти, да тълкува своите резултати. От друга страна, някои уролози практикуват по-задълбочено други урологични заболявания. Поради това препоръчвам на пациентите, при неясна или трудна за поставяне диагноза, да потърсят уролог, задълбочен в своята практика по темата рак на простатна жлеза.

Лекува ли се карциномът на простата?

– Карциномът на простатната жлеза, ракът на простатата, се лекува успешно. Ако се открие рано, тогава се прилага един метод, най-често минимално инвазивен с отличен успех. Ако ракът се открие късно, тогава лечението е процес от методи, което не е лесно поносимо от болния.

Има ли превантивни мерки, които могат да бъдат предприети за предпазване от заболяването?

– Хранителният режим е от значение. Препоръки за спиране или непрекаляване с прием на червено месо. Препоръка за прием с храната на повече домати и съдържащи домати храни, поради съдържанието на ликопен. Повишена двигателна активност и намаляване на подкожната коремна мазнина също има значение за профилактика на рака на простатната жлеза.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.