Откри се изложбата от общинския пленер „С пулса на твореца“

Вчера, 27 октомври, във фоайето на Историческия музей се състоя официалното откриване на изложбата, с творбите сътворени по времена на общинския пленер „С пулса на твореца”.

Припомняме, че самият пленер се състоя от 9 до 11 октомври, а в него взеха участие панагюрските художници д-р Николай Радулов, Нистор Хаинов, Лушка Кочева, Елка Дееничина, Пепа Машева, Светлина Илчева, Димитър Панчев, София Николаева и Анастасия Лулчева.

Изложбата откри заместник-кметът „Хуманитарни дейности” на Община Панагюрище Галина Матанова. „Поводът днес да бъдем заедно е петото издание на общинския пленер „С пулса на твореца”, който сам по себе си е част от проекта на Община Панагюрище „Изкуство с панагюрски дъх – творчество От общността За общността“,който създадохме преди пет години. Творческа концепция с намерението да покажем част от таланта на панагюрските творци, панагюрските художници, на техни ученици. Да изразим към тях своята благодарност и респект към творческия им път, и разбира се да можем за пореден път да построим мост между нас, хората, което лично аз вярвам, че се получава най-лесно с помощта на изкуството. Наистина то ни прави някак по-чисти, по-отворени към света, повишава сетивността ни и ни дарява онова усещане, че от днес можем да бъдем по-добри, да потърсим своите изразни средства как да се свързваме помежу си, а не да се разделяме“, каза тя.

Участниците в пленера на свой ред споделиха впечатления, преживявания и емоции, като благодариха на Община Панагюрище за организацията и предоставената възможност за себеизразяване със средствата на живописта.

Петото издание на общинския пленер „С пулса на твореца” се проведе в град Панагюрище, под домакинството на Исторически музей – Панагюрище. Творците имаха възможност да рисуват на открито или закрито във всички музейни обекти – Исторически музей, къща-музей „Райна Княгиня“, Тутева и Лекова къщи. Художниците получиха всички необходими материали, за желаещите бяха подсигурени и стативи. Целта на пленера е да предостави възможност за творчески обмен между различните поколения художници.

Присъстващите имаха възможност да разгледат творбите в изложбата, носещи пулса на творците, които са ги създали.

Творбите, създадени по време на пленера остават запечатани и в специално издаден каталог. Там наред с картините са запечатани и по няколко слова от всеки автор.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.