Минималната пенсия става 300 лв., а максималната 1440 лв.

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г.

В него са отразени параметрите на предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в страната, съобщават от НОИ.

От 1 януари минималната пенсия става 300 лева, а максималната се увеличава от 1200 на 1440 лв. По правило, таванът е обвързан и с данъците върху доходите ни, но сега кабинетът няма да ги вдига.
Променят се парите и на всички пенсионери с 5%. Добавката от 50 лева остава и през следващата година, но до края на месец март, когато реално изтича мандатът на това правителство.

Реклами

Правителството залага скок на минималната работна заплата с 40 лв.- така от 610, тя ще стане 650 лева.

Общо разходите за социалния бюджет, които залага правителството, са над 12 млрд. лева, като само за новите мерки на кабинета се заделят допълнителни около 2 млрд. лева.

С близо 2 милиарда лева повече заделя държавата за пенсии, заплати и помощи в сравнение със сметката за настоящата година. Повишаването на пенсиите обаче няма да вдигне максималния осигурителен доход. Промяна обаче ще има при минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се българи, като се покачва от 610 на 650 лева. А в условията на COVID-19 държавата е предвидила още пари в помощ на бизнеса.

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.