Да се сложи край на несправедливостта!

Лушка Караянева

Години наред нашите политици говорят за тежкото положение на бедните български пенсионери. Предлагаха идеи една от друга по-неприложими и неосъществими. С резултат – нулев.

Светът знае, че България е държавата с най-ниски разходи за пенсии в Европейския съюз. Знае, че в българското общество разделението между бедни и богати е драстично и че над два милиона българи са напуснали страната поради липса на препитание, със стремеж да живеят в уредена и културна държава, други заради по-добро бъдеще на децата си, трети – да помагат в издръжката на родителите си, останали в България. И най-вероятно заради несправедливостите в българското общество. Те отидоха в държави, в които законите важат за всички. Кой бяга от родината си? Кой не би искал да живее в България? Където И да отидат българските емигранти, винаги дълбоко в себе си ще се чувстват чужденци.

Често млади българи отправят негативни изказвания срещу пенсионерите. Медиите ни осведомяват колко работещи издържат даден брой пенсионери. През целия си трудов стаж пенсионерите са си внасяли вноските в пенсионния фонд. Получаваните от нас пенсии са наши пари.

Изглежда, че грижата за приобщаването на ромите измести грижата за бедстващите българи. Непрекъснато ни упрекват, че сме на този хал, защото сами избираме неподходящите хора в управлението на държавата. Те не знаят, че стотици хиляди българи трябва пред дилемата за оцеляване да изберат: хляб или лекарства! Този, който мизерува и гладува не може да мисли за друго, освен за горчивия залък и чака с някаква надежда нещата в държавата да се оправят. И малко го интересува кой ще го управлява. Точно такива хора вярват на лъжливи обещания.

Реклами

Докато човек е работоспособен е редно и справедливо да получава заплата, съответстваща адекватно на положения труд. В повечето случаи това са категории хора с високо образование и подготовка, работещи при тежки и неблагоприятни условия, хора, заемащи високи постове, ползващи много привилегии. А после същите получават (получаваха и някога) високи пенсии. Но има една – две големи по численост категории пенсионери, в които попадат лекари, учители, служещи. Те получаваха по тоталитарно време най-ниските заплати, а днес продължават с най-мизерните пенсии, в сравнение с пенсиите на днешните им колеги. А са работили в сферата на една и съща професия. В напреднала възраст, вече 30 години на несправедливост, те се борят за физическото си оцеляване.

Днес в Чехия всички пенсионери получават нужните им лекарства безплатно. В други държави пенсиите на пенсионери от една категория също са актуализирани. Само като си припомним как по тоталитарно време колко много са работили тези хора безплатно, извън работния график. Безвъзмездно лекари правеха профилактични прегледи, изнасяха здравни беседи, водеха санитарни курсове, ходеха по бригади. А учителите бяха „момчета за всичко”. Като се почне в участието им в преброяването на домашни животни, водене на кръжоци, експедиционни отряди, беседи пред възрастни по линия на Отечествения фронт, работа с ученици в т. нар. „опитни полета”, беседи за всички официални празници и то не само национални, водеха звена по ПВХО и безброй други формирования, участваха в прибирането на реколтата, залесяваха. И всичко това – без никакво възнаграждение.. И до днес в съзнанието на моите връстници е залегнало убеждението, че това е правилно и редно, и че „пари е мръсна дума”. Изводът е, че доброволният, а в действителност задължителен труд не се признава за такъв.

Щом като и КНСБ днес застава на позицията да се дават добавки към пенсиите и е против преизчисляването им – нищо добро не може да се очаква. Бедните пенсионери не са нуждаят от обещания и съчувствие, а от дела, които ще променят техния социален статус. Те не искат добавки, а преизчисляване на пенсиите. Те имат опит, че трохите, които се даваха последните години по два пъти годишно на най-бедните пенсионери, с нищо не можаха да им помогнат.

В тоталитарно време имаше закон: навършилите 70-годишна възраст да получават ежемесечно добавка към пенсията, която периодично расте с увеличаването на възрастта. Днес никой не се сеща за това.

С напредването на възрастта хората имат повече разходи за лекарства, диети, обгрижване, а тежко болните и от специални грижи.

Колко много пенсионери, ако получаваха прилични пенсии, със своята подготовка, опит и знания биха могли да допринесат ползи на обществото ни! Но сега…

Колко от тези хора с минимални доходи могат да си позволят да отидат на море, балнеолечение, на концерт, театър, екскурзия… Животът им е безперспективен. Нашите държавници изглежда не са чели народната приказка „Защо забранили да убиват старите хора?”
Какво показва гражданската хроника във всяко населено място? Сватби и раждания – много рядко, починали – много.

Затова около нас виждаме намръщени, изнервени и озлобени хора. Само ръководителите на Българската социалистическа партия се усмихват и живеят с увереността, че могат да върнат колелото на историята назад.

Не е ли престъпление срещу нацията ни повече от 100 дни да съдействат по време на пандемия за разпространение на вируса COVID – 19, като организират протести и събират на едно място много хора? Всички българи виждат резултата: многократно увеличение броя на заболелите.

При тоталитаризма един лозунг стоеше над всички: „Свобода, равенство, братство!” Редно е тези, които проповядваха това равенство да се борят не за власт, а за осъществяването му, т. е. за изравняване на пенсиите!

Според последните публикувани изследвания, в резултат на демографския срив към 2050 година в България ще живеят около три милиона и половина роми и 800 хиляди българи, сред които предимно ще са отиващи си от живота пенсионери.

България пред очите ни загива като държава, а някои се борят кой да я управлява. Не е ли това безумие? Противоборството е погубило много държави. Ще погуби и нашата родина!

Някой да се спомня колко наши милионери се отказаха от пенсиите си и дори от добавките към тях в полза на бедните български пенсионери?

И бедните български пенсионери заслужават достойни старини!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.