Над 360 милиона души в света страдат от диабет

Неправилното хранене, ежедневния стрес, затлъстяването, нездравословния начин на живот, злоупотребата с алкохол, наследствения фактор са сред основните фактори, които благоприятстват появата на захарния диабет.

Всяка година 14 ноември се отбелязва като Световен ден за борба с диабета. Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.

Д-р Христо Чалъков, началник на отделението по ендокринология и болести на обмяната в МБАЛ „Уни Хоспитал“ припомни, че днешният ден се отбелязва в над 160 страни по света от различни организации, компании, здравни сдружения и съмишленици, обединени от една цел: подобряване начина на живот и лечението на хората с диабет.

Профилактиката на захарния диабет включва създаване на навици за водене на здравословен начин на живот още от ранна детска възраст, поддържане на нормално телесно тегло, оптимален двигателен режим, здравословен модел на хранене и профилактика на психогенния стрес, подчерта д-р Чалъков.

Отделението по ендокринология и болести на обмяната е единственото специализирано отделение по ендокринология в област Пазарджик. Основната дейност на отделението по ендокринология и болести на обмяната включва прием за диагностика и лечение на пациенти със захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, паращитовидните жлези, хипофизата, наддбъбречните жлези, половите жлези, костни метаболитни заболявания, нарушения на калциево-фосфорната обмяна, метаболитни нарушения.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.