Образование в България? Лъжем се синхронизирано

12 милиарда лева ще има в републиканския бюджет за изпълнение на разработения от правителството План за възстановяване и устойчивост на Република България. Тези дни бяха огласени някои подробности по философията и дейностите по плана. Колкото и малко да са, добре е всички отсега да ги разберем, за да не бъдем изненадани в новия програмен период. А и планът все още е в процес на разработка и обсъждане.

Най-интересна намираме темата за сферата на образованието, предвид факта, че тя обхваща голяма група хора от всички домакинства в България – от детската градина до студентската скамейка, а вече и във връзка с т.нар. учене през целия живот. Част от тези милиарди отиват в тази сфера.

В плана се предвиждат реформи и инвестиции за подобряване качеството и приложимостта на образованието, тоест засилване на неговата практичност. Как обаче ще стане това без да се изключват ключови научни теми, не е посочено. Обикновено става с привнасяне на още материал в учебниците, което е най-лошият вариант. Дано не съм права.

Заявява се категорично, че става задължително посещаването на детска градина на всички деца, навършили 4-годишна възраст. И още – допълнително обучение за ученици, отсъствали повече от 10 дни, индивидуална работа за децата със специални образователни потребности наяве или онлайн и др. под. Като цяло дотук нищо изненадващо и ново. Предвижда се също до 20% дистанционни учебните часове за учениците от V до XII клас.

Ако тези намерения се обвържат с осигуряване на мобилни устройства за децата от социално слаби семейства, ще има някакъв ефект. Някакъв!

Специален акцент се поставя върху STEM областите (природни науки, технологии, инженерство и математика). Ще се обогати материалната база ще се подкрепят образователните иновации в обучението и преподаването. Говори се за изследователски методи и за добре познатата на много от педагозите интердисциплинарност, която сега се обявява за иновативност. Дано поне бъдат изградени наистина предвидените STEM кабинета в 1 680 училища. Ще се изградят също Центрове за личностно развитие на ученици и младежи, обаче само в Пловдив, Стара Загора, Добрич и Враца.

Идеите са добри, намеренията похвални, креативността – сериозна. Само че се лъжем по веригата, синхронизирано – от детската градина до ВУЗ-а, та и до министъра. Който и да е той. Статистиката непрекъснато отчита повишаване броя на младежите със средно образование, а всички знаем – и педагози, и родители, и администратори – че със средно образование излизат и деца, които сричат.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.