Бе открита изложбата „За Стефан …“ (видео)

Днес, 28 ноември, бе открита изложбата „За Стефан …“ съставена от творби, създадени по време на националния пленер „Стефан Чуклев“, който „Ротари клуб“ Панагюрище организира за поредна година.

Място на събитието бе площад „Райна Княгиня“, където бяха подредени фотографиите и рисунките на творците включили се в пленера. По време на събитието, всеки участник получи и грамота за включването си в пленера от „Ротари клуб“.

Тази година участниците в изложбата са от Панагюрище и Пазарджик, сред тях много ученици от СУ „Нешо Бончев“ и СУ „Георги Брегов“ от областния град, от Националната художествена академия, НАТФИЗ, професионалисти-художници. Нарочно не споменавам имена, защото важно е участието и само едно име, това на Стефан Чуклев“, каза Нистор Хаинов при откриването на изложбата.

По време на събитието, всеки участник получи и грамота за включването си в пленера от „Ротари клуб“. Те бяха връчени от вицепрезидента на „Ротари клуб“ Панагюрище Динчо Маринов.

В изложбата бе включена и творба на Стефан Чуклев

Искрени благодарности към организаторите на събитието изказа майката на Стефан Чуклев. 

„Един прекрасен млад човек, който си отиде приживе, но успя да остави една огромна следа след себе си, докосвайки сърцата на толкоз много хора, семейство, роднини, приятели, колеги, фотографи и още знайни и незнайни за нас хора. Един човек, който беше приел за своя кауза да работи за хората, и както обичаше често да казва: “Обичам да работя за хората, обичам да работя за сплотяване за нашето общество“ . Затова призовавам, това, което остави след себе си, неговия пример, да бъде последван от всички вас, присъстващи тук млади хора, наши съграждани, така че да бъде продължено неговото дело от нашите организации на ниво Интеракт, Ротаракт и всички обществени организации“, сподели г-жа Чуклева. С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на Стефан Чуклев.

Творбите останаха подредени за няколко часа. Така всички преминаващи от там можеха да се порадват на изкуството на авторите.

По решение на панагюрските ротарианци всяка творба бе с цена 50 лв., като всеки решил да откупи дадена творба можеш еда добави върху тази основна цена сема от себе си. Със събраните средства и тази година бъдат поощрени с награда-премия „Стефан Чуклев” млади панагюрски дарования за постигнати успехи в областта на изкуството и неговото популяризиране сред младите хора.

Очаква се изложбата да бъде подредена отново на 21-ви декември, в Исторически музей – Панагюрище, когато културната институция се очаква да възобнови своята дейност след затварянето поради въведените противоепидемични мерки, съобщиха от „Ротари клуб“.

Изложба „За Стефан…“, както и пленерът на негово име, са още един начин да бъде почетена и запазена паметта на един прекрасен, млад, талантлив, жизнен човек, страстен фотограф и пътешественик, чийто живот бе прекъснат твърде рано.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.