Колко са учениците в общината, минали на дистанционно

В контекста на повторното затваряне на училищата тази година експертите от Института за пазарна икономика публикуваха карта за разпределението на учениците в общините на страната за трите основни обучителни етапа – I-IV клас, V-VII клас и VIII-XII клас. Ето изводите им.

Всички общини в страната имат поне едно училище, което предлага начално образование, като най-малко ученици в момента са в Макреш (8), Ковачевци (10) и Георги Дамяново (15). Най-голямото струпване на ученици между първи и четвърти клас има в столицата (49 хиляди), Пловдив и Варна (по 13 хиляди). Сходно е и в прогимназиалната фаза, като с под 100 ученици в тази фаза са 34 общини, а с над 1000 – 47.

Данните за броя на учениците в начален етап може да се използва и за приблизителна оценка на домакинствата, на които ще се наложи да осигурят грижа за децата и да не могат да работят присъствено.

В 52 общини няма гимназии. Това са или малки и отдалечени общини, или пък група общини, които заобикалят голям икономически център и съответно ползват гимназиалното образование в него. Вторият тип разпределение е особено видим около Пловдив, Варна, Плевен и Видин. И при тази група най-голямо струпване има в София (31 хиляди ученици), а най-малко гимназисти има в Девня (4), Калояново (8) и Минерални бани (9).

Реклами

Къде сме ние? Преценката ни идва от разчитането на интерактивната карта на ИПИ.

711 са децата в началния курс в община Панагюрище.  С тази бройка, а и следващите сме на четвърто  място след Пазарджик – малко под 4 000, Велинград и Септември, където има 10 деца повече. Резултатът от сравнението не е изненадващ, като се има предвид   броя на жителите и броя на младите семейства. В община Стрелча децата в начален курс са едва 116.

589 са учениците в прогимназията, от 5 до 7 клас, в нашата община. Класацията в областта е идентична, като в Пазарджик също спадат – на 3 000. В Стрелча в тази група има едва 107 деца.

Учащите в гимназиалната степен в община Панагюрище са 274, за община Стрелча няма данни. В Пазарджик спадът е с още хиляда – до около 2 000 деца.

Това са учениците, минали на дистанционно от този понеделник. В сравнение със страната кантарим в златната среда. И вероятно щяхме да сме доста по-назад като бройка, ако не бяха привлекателните условия на дуалното обучение и амбицията на няколко сериозни дружества в общината за привличане на млади кадри. Сред тях като най-амбициозен се очертава от доста години „Асарел-Медет“ АД.

Нямаме данни колко от семействата ще бъдат затруднени от дистанционното обучение на децата в общината. Производствените предприятия тук ще си работят, както и магазините, тоест няма да се налага масово временно съкращаване на работни места. Но децата не могат да остават сами вкъщи, което е и законово положение.  Най-сериозен според нас ще е проблемът при децата от детските градини, тъй като се предполага, че и бабите са в трудоспособна възраст. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.