Колко са похарчили общините за инвестиции през 2019 г.

Средно по 149 лева на човек са похарчили общините в страната за инвестиции през 2019 г., пресметнали са експертите от Института за пазарна икономика. Става дума за т.нар. капиталови разходи от собствени приходи или от държавната субсидия. Общо те надхвърлят 1 млрд. лева, което е 14,8% от общите разходи на местните власти. Около 15% от тези средства са от целевата субсидия. Останалото е от собствени приходи на общините, което е много висок процент.

За община Панагюрище данните кантарят по средата. Управата е похарчила през 2019 г. по 132 лева на човек за инвестиции, например в инфраструктурата. В Стрелча нещата са доста по-различни. Там инвестициите са били по 77 лв. на човек. Панагюрска община прилича на Червен бряг и Айтос – 130 лв. на човек. За Пазарджик парите са едва по 44 лв. В София – 149 лв.

Числата сочат сериозни различия. Едната причина е броят на населението. Така по-рядко населени общини попадат в по-високия регистър. Втората причина са еврофондовете. Третата – решението на общинската управа колко процента от бюджета да даде за обществени инвестиции, което често се тълкува и като подкрепа за бизнеса, например строителния, хотелиерски, търговския. .

В 20 общини през 2019 г. капиталовите разходи средно на жител са под 100 лева, сред които и три от най-големите областни центъра, вкл. Пазарджик.

Сериозни са различията и сред общините в нашата област. Във Велинград общината е инвестирала по 318 лева на човек, Батак – 231 лв., Пещера – 260 лв., Белово – 427 лв., Септември – 166 лв., Брацигово – 313 лв., Сърница – 302 лв. и т.н.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.