Съвети от Пожарната за превенция и реакция при възникване на пожар

Запознайте се със схемите за евакуация в обектите, основните и резервните пътища и изходи за евакуация и местонахождението на пожаротехническите средства за първоначално гасене на пожар.

Много от пиротехническите средства са пожароопасни, особено самоделките. Същите не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това води до възникване на пожари.

При влизане в непозната сграда, огледайте за разположението на изходите, наличието на пожарогасители.

При пожар незабавно напуснете сградата, по стълбищната клетка или външни, стабилни стълби. В никакъв случай не използвайте асансьорите.

Не се поддавайте на паниката.

При преминаване през задимено пространство придържайте се до стените, движете се приведени, ниско долу – там концентрацията на опасните газове е по-малка.

Ако се запали част от облеклото ви, в никакъв случай не тичайте, така пламъкът ще се разпространи – спрете и съблечете горящата дреха.

При невъзможност да напуснете сградата опитайте да се изкачите на покривната площадка или излезте на балкона, като затваряте вратите след себе си. Ако сте блокирани в помещение, уплътнете вратата с кърпи и дрехи, обливайте се с вода, за да не прегрее организма ви. Опитайте да сигнализирате за своето местонахождение и изчакайте спасителните екипи.   

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.