40 години от първото злато от републиканско първенство по джудо за Панагюрище

Снимка: вестник „Оборище“, бр. 52, 27.12.1980 г.

Тази година се навършиха 40 години от първия златен медал по джудо за момчета до 14 години, спечелен от Нистор Мулешков. Финалният кръг от републиканското отборно първенство по джудо за пионери се провежда на 12.12.1980г., в София. В него взима участие и представителният пионерски отбор на ДФС “Оборище“. Отборът момчета от същата възраст завоюва първата шампионска титла по джудо за град Панагюрище.

Състезателите, постигнали този успех са: Стефан Пангаров, Дончо Станчовски, Иван Георгиев, Георги Кр. Костурков, Георги Пенелов, Ганчо Петришки, Стоян Куртев, Нистор Мулешков, Радко Раленеков, Теньо Гърчев, Георги Ив. Костурков, Атанас Хасанов, Георги Минов, Георги Кушеков и Димитър Пенчев.

За съжаление Атанас Хасанов, Георги Ив. Костурков и Стефан Пангаров не са между нас. Вечна им памет!

През тази година сформирах група в село Бъта. Единственото село в България, където се провеждаха тренировки по самбо и джудо. От тук започнаха спортната си кариера Димитър Димитров, Стойко Гашуров, Костадин Топалов, Мария Оряшкова и др. Радостен е фактът, че Костадин Топалов продължава тренировките на децата от селото.

Тази година неговите отбори се класираха:
• юноши младша възраст – II място;
• юноши старша възраст – V място;
• младежи – V място.

Първата световна титла по самбо на Мария Оряшкова, гр. София (личен архив Иван Шопов)

Използвам случая да поздравя Мария Оряшкова за шестата световна титла по самбо. Пожелавам ѝ много здраве и да продължи образованието си, да израсне като много добър треньор и спортен педагог.

Мария, приканвам те да споменеш името на Иван Беломачев, защото той даде първите уроци за любимия спорт.

Иван Шопов,
заслужил треньор, съдия международна екстрена категория

Успехът на младите джудисти е отразен във вестник „Оборище“, бр. 52 от 27.12.1980 г. „Здравите и яки балканджийчета на треньора Иван Шопов пометоха всички и си заминаха най-радостни“, цитира в. „Народен спорт“ от 15.12.1980 г. авторът на статията Никола Йончев. „Трябва да се отдаде заслуженото за класирането на отбора на първо място и на треньора Иван Шопов, който в продължение на четири години работи упорито с него“, пише още в статията Йончев.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.