През новия програмен период ЕС ще прилага интегриран подход за инвестиции в регионите

Интегриран териториален подход. Така се нарича новата и не съвсем нова принципна идея на ЕС, която ще се прилага в новия, трети за България, програмен период 2021 – 2027 г. Подходът цели икономическо и социално сближаване за ограничаване на различията в икономическото и социално развитие на различните региони.

Тази неосъществена досега цел – за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) ще се постига чрез ефективното използване на потенциала на всяка територия, след идентифициране на конкретните нейни нужди, а инвестициите ще целят възможно най-висок ефект на най-обширна територия.

Целта на интегрираните инвестиции е да подкрепят инициативи, които носят полза общо за партньорите и за региона, а не отделни мерки за всяка от отделните страни, партньори по проекта.

Основен аспект на интегрирания териториален подход е комбиниране на различни ресурси (финанси) на принципа: „да се направи повече с по-малко средства“. Предвижда се прецизиране ефекта от средствата, идващи от различни източници, а не както досега – само от бюджета на ЕС. Сега ефективността ще се търси в реализацията, не и дублирането, на проекти, финансирани от ЕС, собствени средства, държавен бюджет, общински бюджети и пр.

Реклами

През новия програмен период в България се планира финансирането на концепции, състоящи се от списък с взаимосвързани и допълващи се проекти, насочени към територии с общи характеристики и/или потенциали за развитие. Видът на проектите може да се различава според вида на инвестициите, бенефициентите, обхванатите територии или източниците на финансиране.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството разпространи документ с методически указания за разработване на интегрирани стратегии по региони. Една от ключовите индикации е брой население, както още ниво и достъп до здравеопазване, образование, природни ресурси, пътна мрежа и пр.

Областният информационен център в Пазарджик проведе на 15 декември, вторник, онлайн информационна среща на тема „Прилагане на новия регионален подход в България през програмен период 2021-2027 г. и изпълнението на Интегрирани териториални инвестиции“. Според експертите в центъра Интегрираният териториален подход се въвежда за първи път в България и се препоръчва от редица международни организации, включително Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Световната банка и Европейската комисия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.