Спад на заболеваемостта от COVID-19 в областта

Първите ваксини срещу COVID-19 се очакват в Пазарджик на 28 декември

Актуалната епидемична обстановка в областта, контролът от страна на проверяващите институции за спазване на противоепидемичните мерки, особено в дните около Коледа и Нова година и Националния план за ваксиниране срещу коронавируса бяха трите основни акцента в поредното заседание на Областния кризисен щаб. Това обобщи на брифинг след заседанието областният управител Стефан Мирев. Той допълни че през последните две седмици се наблюдава спад на заболеваемостта от COVID-19, към днешна дата тя е 337,5 на 100 000 население.

От началото на пандемията досега положителни проби са дали общо 5017 души, 20 от които са от последното денонощие. Оздравели са 2660 човека, 109 от тях – през изминалото денонощие, починали са 283. На домашно лечение са 1761 заболели. 313 остават в болница, 21 от тях са на интензивно лечение. На 44 повиквания са се отзовали екипи на Спешна помощ, радостното е, че само 4 са били за пациенти с КОВИД. Заразените от началото на пандемията медицински работници са 212, 151 са оздравели.

Двеста ваксини против COVID-19 ще пристигнат в Пазарджик на 28 декември. Първи ще бъдат ваксинирани лекарите, медицинските сестри, медицинския персонал в болниците, зъботехниците и зъболекарите в нашата област. Това съобщи по време на брифинга директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова. Във връзка с националния план за ваксинация е разработена пътна карта, която обхваща етапите на целия имунизационен процес в област Пазарджик. Д-р Петрова съобщи, че има висок интерес към ваксините от страна на здравните работници в областта, до момента 2151 служители в здравната система са заявили желание за ваксинация.

Пътната карта е достояние на всяко лечебно заведение, там има имунизационни кабинети и места за съхранение на ваксините. Ваксините ще пристигнат от РЗИ Пловдив, ще се съхраняват при -70 градуса по Целзий в РЗИ – Пазарджик и ще се доставят в имунизационните кабинети, такива вече са обособени във всички болници на територията на областта, ДКЦ и медицински центрове.

В РЗИ – Пазарджик кабинетът се намира на партера на инспекцията. В Пазарджик ще бъдат ваксинирани лекарите и останалите здравни специалисти от Пазарджик и общините Лесичово и Септември. Аналогично ваксините ще бъдат поставяни и в останалите общински центрове където има здравни заведения – Велинград, Панагюрище и Пещера. Д-р Петрова изрази надежда, че странични ефекти от ваксината няма да има, но ако бъдат констатирани, те ще се отразяват по надлежния начин и ще бъдат публично оповестявани.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.