Започна ваксинирането у нас

Точно в 10 часа – едновременно в три града и редица болници започна поставянето на ваксини срещу COVID-19. Първият имунизиран българин е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Последваха го и шефовете на големите болници у нас, както и стотици медици на първа линия, съобщи Нова телевизия.

„Ваксинирам се днес, защото вярвам, че учените са си свършили работата. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя”, заяви непосредствено след ваксинацията здравният министър.

След това той, както и останалите ваксинирани в болница „Св. Анна“, споделиха как се чувстват пред медиите. По протокол, в продължение на 20 минути всички останаха под лекарско наблюдение. Той показа и документа, който се предоставя на всеки ваксиниран. В него са въведени имената, както и датите, на които са поставени двете ваксини. За да е ефективна ваксината,  след първата доза, трябва да се постави и втора. 

Във ВМА пръв се ваксинира директорът на здравното заведение ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

„Ние се намираме във война и това е нашето оръжие, в тези малки флакончета! За да прегърнем и целунем близките си отново“, заяви той.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов също се ваксинира, въпреки, че е прекарал COVID-19. Той призова обществото също да го направи, като подчерта, че ваксината е безвредна.

Имунизацията е препоръчителна, безплатна и се поставя по желание. Страната  е разделена на 6 големи области- София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Враца, като съответните РЗИ-та ще отговарят за организацията.

Първият имунизиран срещу COVID-19 в Пловдив е председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Ваксинацията в Града по тепетата започна от Университетската болница “Свети Георги”. 

В Следващите два часа поетапно стартира имунизацията в останалите лечебни заведения в Пловдив и областите Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали. Там вече са разпределени пристигналите ваксини. 

Само днес доза от препарата ще приемат 163 лица от медицинския персонал на 12 болници в Пловдив. В следващите дни ще бъдат имунизирани още 440 медици. В събота ваксините бяха доставени в сградата на Регионалната здравна инспекция. Те бяха транспортирани с климатизиран бус за колбаси, пазен от полицейски кортеж.

В Пловдив дойдоха 1000 ваксини, със 100 по-малко от първоначално предвидените. На този фон се увеличава броят на желаещите медици да се ваксинират, твърдят здравните власти. В Пловдивско той вече е над 30%.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.