Започна имунизационната кампания срещу COVID-19 в област Пазарджик

От днес, 28 декември, започна ваксинацията на медиците от Пазарджик срещу коронавирус. Над 2000 здравни работници в областта са заявили желание да бъдат ваксинирани, съобщи директорът на РЗИ – Пазарджик д-р Фани Петрова. За цялата област са доставени до момента 180 ваксини, от които 115 са за медиците на първа линия. Кампанията стартира в 9.00ч. с имунизацията на 55 медици. От тях 20 са в МБАЛ „Пазарджик“, 5 в МБАЛ „Хигия“ и 30 в МБАЛ „Уни Хоспитал“ Панагюрище.

Ваксинирането срещу SARS-CoV-2 в МБАЛ-Пазарджик започна минути след 9 часа. Първата ваксина беше поставена на изпълнителния директор на болницата д-р Красимир Темнилов. Манипулацията извърши началникът на Кожно отделение в д-р Таня Бейска, която работи в екип с медицинската сестра Мария Андреева. „Чувствам се добре и очаквам да нямам странични ефекти. Това е нашият шанс да преодолеем заболяването. Да сложим началото на края на страданията, на които бяхме подложени в продължение на 9 месеца. На тези, които се двоумят да се ваксинират искам да кажа, че е важно да се ваксинираме и да изградим траен имунитет, за да бъдем полезни като здрави лекари на болницата“, заяви след ваксинацията д-р Темнилов. Той допълни, че не е имал колебания дали трябва да се имунизира. Веднага след него беше ваксиниран и ръководителят на Ангиографската лаборатория към Кардиологично отделение д-р Владимир Иванов, който преболедува Ковид-19 през месец септември. „Вярвам в науката. Исках да се ваксинирам, за да се върна към нормален начин на живот,“ каза след ваксинацията д-р Иванов. Третият ваксиниран началникът на Урологично отделение д-р Пламен Крумов заяви след поставянето на ваксината, че е отговорен към пациентите и своите близки затова е избрал да се имунизира. От първия флакон на ваксината срещу SARS-CoV-2 бяха ваксинирани още д-р Веселин Николов от Второ вътрешно отделение и санитарката Марияна Комсалова от Кардиологично отделение.

Общо 20 медици бяха ваксинирани през първия ден на имунизацията. 70 лекари, медицински сестри и санитари, ще бъдат ваксинирани на първия етап п в лечебното заведение. Имунизирането срещу коронавируса ще продължи и във вторник и сряда, когато предстои ваксинирането на още 50 медици. Д-р Цветелина Спиридонова, д.м, изпълнителен директор на МБАЛ “Хигия” даде първа пример за отговорност и се ваксинира първа срещу “Covid-19”. „Връщам си нормалния живот. Искам да общувам, работя, пътувам и обичам ,както си мога! Този вирус ни смачка животите и психиката. Нечовешко е да се живее в страх и неизвестност! Смелостта налага да вървиш срещу заплахата, защото няма нищо по-важно от свободата!” коментира д-р Цветелина Спиридонова, след като ваксината и бе поставена.

Имунизацията в “Хигия” започна в 11.00 часа, като днес бяха имунизирани общо пет медицински специалисти от лечебното заведение. Като символ на свободата, която ваксината ще ни донесе, имунизацията протече под звуците на “Freedom”. Специфичната профилактика се извършва от д-р Елисавета Генчева и ще продължи и утре, по график, в болница “Хигия”.

30 лекари, медицински сестри, санитари от МБАЛ „Уни Хоспитал“ Панагюрище бяха ваксинирани срещу SARS-CoV-2. Сред първите бяха д-р Емилия Бадаланова, д-р Елисавета Иванова и д-р Станислав Бадаланов – медици на първа линия и лекари в Спешно отделение, доц. д-р Ирена Велчева – началник на Клиниката по нервни болести, д-р Полина Узунова – началник на Отделението по педиатрия, анестезиологът д-р Лука Зумпалов.

Ваксинацията е пътят за справяне с пандемията от COVID-19 и възстановяване на част от предишния ни живот, споделиха медицинските служители на лечебното заведение.

Първите 180 ваксини против COVID-19 бяха доставени в РЗИ Пазарджик на 27 декември. Първи се ваксинират лекарите, медицинските сестри, медицинския персонал в болниците, зъботехниците и зъболекарите в нашата област. Във връзка с националния план за ваксинация е разработена пътна карта, която обхваща етапите на целия имунизационен процес в област Пазарджик. 2151 служители в здравната система в областта са заявили желание за ваксинация.

Пътната карта е достояние на всяко лечебно заведение, там има имунизационни кабинети и места за съхранение на ваксините. Ваксините се се съхраняват при -70 градуса по Целзий в РЗИ – Пазарджик и се доставят в имунизационните кабинети, такива са обособени всички болници на територията на областта, ДКЦ и медицински центрове.

Служители на реда се погрижиха за охраната при доставката на ваксините в РЗИ-Пазарджик вчера, а след това и до болниците в областния град. Ваксините са охранявани и през цялата нощ. Днес полицията съпроводи линейките, с които ваксините пристигнаха в болниците във Велинград и Панагюрище.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.