През 2021 най-късната данъчна свобода от 10 години насам

Близо 140 дни ще работим за държавата през 2021 г. Очакваните приходи в бюджета са за 47,6 млрд. лв. Според изчисленията на експертите от Института за пазарна икономика средно за един календарен ден българите ще изработват по 341 млн. лв. Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним.

Следователно Денят на данъчна свобода през 2021 г. се пада на 20 май, което е най-късната дата за „данъчната“ свобода през последните над 10 години.

Пандемията увеличи преразпределението, като през 2021 г. се очаква консолидираните приходи да достигнат 38,2% от БВП на страната. Нарастването показва, че ролята на държавата в икономическия живот на страната се увеличава. Увеличават се значително публичните разходи. Свързаният с тях дефицит ще достигне 4,9 млрд. лв. през 2021 г., тоест и той се увеличава.

Въпросните 4,9 млрд. лв. се равняват на над 14 дни „отработване“. Наричаме ги дни за отработване, тъй като дефицитът винаги тежи върху данъкоплатците, коментират от ИПИ. Трансферите от ЕС ще ни спестят близо 12 дена работа за държавата, уточняват те. Денят на данъчна свобода за работещите настъпва по-късно, тъй като върху тях пада и тежестта на облагането върху доходите, в т.ч. попълването на социално-осигурителните фондове.

Интересно е, че въпреки безпрецедентния срив на стопанската активност през първата половина на 2020 година, работещите българи са внесли повече данъци в държавната хазна през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Въпреки някои мерки за облекчаване на данъчното бреме, българският данъкоплатец ще плати повече данъци и през 2021 г.

Всеки може да изчисли своя Ден на лична данъчна свобода на специализираната страница „Моите данъци“ – www.kolkodavam.bg.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.